'Börü', Yerli Ve Milli Durusuyla Göz Kamastiriyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ögrencileri ile ögretim üyeleri tarafindan ’TEKNOFEST 2021 Teknoloji Yarismalari’ kapsaminda yaklasik 6 ay süren çalismalar neticesinde tamamen elektrikli olarak üretilen ’Börü’, yerli ve milli durusuyla göz kamastiriyor.

'Börü', Yerli Ve Milli Durusuyla Göz Kamastiriyor
TEKNOFEST 2021 Teknoloji Yarismalari kapsaminda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi ögrencileri ile ögretim üyelerinden olusan 11 kisilik ekip, TÜBITAK’in organizasyonuyla düzenlenen Uluslararasi Elektrikli Araç Yarislari’na katilabilmek için yaklasik 6 ay gibi kisa bir zaman içerisinde elektrikli araç üretti. Genel yapisi binek araç olarak tasarlanan araçta, verimli olmasi ön planda tutuldu. Gövde yapisi, yerli ve milli durusuyla da gözleri kamastiran ’Börü’ Kocaeli’nin Körfez ilçesinde düzenlenen yarislarda da 65 takim içerisinden teknik kontrolleri basariyla tamamlayan 24 takim içerisinde yer alarak yarislara katilmaya hak kazandi.

“Aracimiz yerli üretim anlaminda önemli noktalara ayak basan bir çalisma oldu”

Ekip olarak elektrikli aracin üretimini yaklasik 6 ayda tamamladiklarini ifade eden Enerji, Egitim-Etüt Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ertaç Hürdogan, araçla TÜBITAK’in düzenledigi Uluslararasi Elektrikli Araç Yarislari’na katilim sagladiklarini söyledi.

Hürdogan, “2021 Mart ayinda baslayan sürecimizi yaklasik 6 ay süren bir zamanda tamamlayarak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak TEKNOFEST kapsaminda TÜBITAK’in düzenledigi Uluslararasi Elektrikli Araç Yarislari’nda katilim sagladik. Bu kapsamda basvuru yapan ve Körfez pistinde çagrilan 65 takim içerisinde teknik kontrolleri geçerek yarisma hakkini kazanan 24 takim içerisine girmis olmak bizler için önemli bir basaridir. Üniversitemizi bu kapsamda iyi temsil ettik diye düsünüyorum. Ekibimizle birlikte tasarlayip üretimini yapmis oldugumuz aracimiz oldukça verimli ve yerli üretim anlaminda da önemli noktalara ayak basan bir çalisma oldu diye düsünüyorum” diye konustu.



“Ön planlarda tuttugumuz en önemli konulardan birisi de yerlilik konusudur”

Aracin teknik yapisiyla ilgili bilgi veren Mühendislik Fakültesi Yüksek Lisans ögrencisi ve takim kaptani Isa Sahin, “Aracimizin genel yapisi olarak biz her sezon binek bir araç yapmak için çalismalarimizi gerçeklestirdik. Baktigimizda diger araçlara göre daha hacimli daha agir oluyor. Fakat sürüs konforu ve yine agirliga ragmen verimi ön planda tutmaya çalisiyoruz. Ön planlarda tuttugumuz en önemli konulardan birisi de yerlilik konusudur. Ilk sezondan beri motorumuzu yüzde 100 yerli yapiyoruz. Üretim tasarim gibi lakin disardan yardim aldigimiz tabi ki oluyor. Arastirma ve birçok aksamlari bizler gerçeklestiriyoruz. Bu yerlilik anlamindaki ürünlerin bir sonraki sezonda üzerine koyarak daha iyi araçlar çikartmayi hedefliyoruz. Özellikle elektronik anlamda ki çalismalarimizi arttirmaya çalisiyoruz. Mekanik anlamda çok iddiali oldugumuzu düsünüyorum. Gerek kabuk gerekse yürür aksam anlaminda yillarca çok büyük deneyimler kazandik” dedi.

Kaynak: İHA