Bakan Pakdemirli'den Ülkelere 'Gelecege Nefes' Daveti

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Italya’da G20 Ülkeleri Tarim Bakanlari Toplantisi öncesi "Sürdürülebilir Tarim" konulu açik forum toplantisina katilarak, dünyanin pek çok ülkesinden gelen katilimcilari 11 Kasim Ulusal Agaçlandirma Günü’nde yapilacak “Gelecege Nefes” agaç dikme kampanyasi için Türkiye’ye davet etti.

Bakan Pakdemirli'den Ülkelere 'Gelecege Nefes' Daveti


Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, G20 Dönem Baskani Italya’nin önümüzdeki 2 gün boyunca ev sahipligi yapacagi G20 Ülkeleri Tarim Bakanlari Toplantisi’na katilmak üzere Floransa kentine geldi. Bakan Pakdemirli, toplanti öncesinde Pergola Tiyatrosu’ndaki "Sürdürülebilir Tarim" konulu açik forum toplantisina katildi.

Türkiye adina katildigi forumun Çevresel Sürdürülebilirlik oturumunda konusan Pakdemirli, çevresel sürdürülebilirligin uzun vadeli bir süreç oldugunu ve ekonomik, sosyal ve çevresel konularda denge gerektirdigini söyledi.

Pakdemirli, dogal kaynaklarin yönetiminin çevresel sürdürülebilirlik için önemine dikkat çekerek, bugün dünyanin iklim degisikligi, çevre felaketleri ve biyoçesitlilik kaybina neden olan birçok sorunla karsi karsiya oldugunu belirtti.



Türkiye’nin Avrupa ve Asya kitalari arasindaki konumu nedeniyle zengin bir biyoçesitlilige sahip oldugunu söyleyen Pakdemirli, “Avrupa kitasinin tamaminda yaklasik 12 bin bitki türü bulunmasina ragmen sadece ülkemizde ayni miktarda bitki türü bulunuyor. Bunlarin yaklasik 4 bini endemik ve bu cografyaya özgü” dedi.



Yasam hakkinin sadece insanlar için degil, tüm canlilar için geçerli bir hak oldugunu unutmamak gerektigini vurgulayan Pakdemirli, Türkiye’de bu bilinçle 45 milli park ve 250 tabiat park ile biyolojik çesitliligin korundugunu ifade etti.

Biyoçesitliligin yani sira toprak, su ve ormanlar gibi çevresel sürdürülebilirligin baska kilit faktörleri de oldugunu kaydeden Pakdemirli, iklime uygun tarim uygulamalariyla planli üretimi tesvik ettiklerini söyledi.

Bakan Pakdemirli, çevresel sürdürülebilirlik konusunda somut adimlar attiklarini aktararak, Türkiye’nin tecrübelerini paylasmaya hazir oldugunu dile getirdi.

Iklim degisikliginin dünya ve insan hayati üzerindeki etkilerine deginen Pakdemirli, bu konuda acil önlemler alinmasi gerektigini vurguladi. Pakdemirli, Türkiye’nin Biyolojik Çesitlilik Sözlesmesi 16. Taraflar Konferansi’na ev sahipligi yapacaginin ve biyolojik çesitliligin korunmasinda öncü rol oynamaya devam edeceginin altini çizdi. Pakdemirli, dünyanin pek çok ülkesinden gelen katilimcilari 11 Kasim Ulusal Agaçlandirma Günü’nde yapilacak “Gelecege Nefes” agaç dikme kampanyasi için Türkiye’ye davet ederek, “Sizleri Gelecege Nefes kampanyasi için Türkiye’ye davet etmekten memnuniyet duyuyorum. Geçtigimiz yil 28 ülkenin katilimiyla kampanya sinirlarimizi asti. Pandeminin tüm zorluklarina ragmen son 2 yilda 20 milyona yakin fidan dikildi. Bu kampanyaya katiliminiz, iklim degisikligine karsi ve biyoçesitlilik kaybini önlemek amaciyla önemli bir adim olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA