ABD Mahkemesi, Filistin Yanlisi Gösterilerin Engellenemeyecegine Hükmetti

ABD'de federal mahkeme, Michigan eyaletindeki bir sinagogun disinda yillardir devam eden Israil karsiti ve Filistin yanlisi protestolarin engellenemeyecegine hükmetti.

ABD 6. Temyiz Mahkemesi, Detroit kentinin Ann Arbor bölgesindeki Beth Israel Sinagogu önünde 18 yildir devam eden Israil karsiti protestolarin "ABD Anayasa'nin 1'inci Ek Maddesi'nin korumasi altinda oldugundan" devam edebilecegi yönünde karar verdi.

ABD'li Yargiç Jeffrey Sutton, kararla ilgili, "Temel engel, 1. Ek Maddenin kamuoyunu ilgilendiren konularda siddet içermeyen protestolara sagladigi saglam korumalardir." seklinde açiklamada bulundu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birligi de (ACLU), eylemcileri desteklemek için bir bildiri yayimladi ve protestolarin bir hak oldugunu vurguladi.

Beth Israil Cemaati üyeleri, protestocularin "cumartesi ibadetlerini engelledigini ve duygusal sikintiya neden oldugu" iddiasiyla engellenmesi veya daha uzaga tasinmasi yönünde mahkemeden istekte bulunmustu.

2003'ten bu yana her hafta gerçeklesen protestolarda Filistin destekçisi göstericiler "Israil'e fon saglamayi durdurun" ve "Filistin soykirimini sonlandirin" yazili pankartlar tasiyor.

Kaynak: AA