Diyabet Hastalarinda Yeterli Beslenme Programi Yapilmali

Medipol Çamlica Üniversite Hastanesi Diyetisyeni Habibe Ramle Duzcan: 'Beslenmenin önemli noktalarindan birinin porsiyon kontrolü oldugunu unutmadan, saglikli içerikleri makul seviyelerde tüketmeyi sürdürelim'.

Medipol Çamlica Üniversite Hastanesi Diyetisyeni Habibe Ramle Duzcan, "Diyabet hastalarinda kan sekerinin dengeli olmasi için kisiye özel, yeterli bir beslenme programi yapmaliyiz." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Duzcan, ana ögün-ara ögün düzenini kurarak kompleks karbonhidrat, protein, saglikli yag ve vitamin-mineralleri dogru miktarda almaya özen gösterilmesi gerektigini belirtti.

Dogru besini, dogru zamanda tüketmenin önemini belirten Duzcan, sunlari kaydetti:

"Beslenmenin önemli noktalarindan birinin de porsiyon kontrolü oldugunu unutmadan, saglikli içerikleri de makul seviyelerde tüketmeyi sürdürelim. Günlük yeterli seviyede su tüketimini ihmal etmeden yerine getirelim. Bunun yani sira hekimlerinizin izni dahilinde hafif tempolu yürüyüsler ile fiziksel aktivite düzeyine önem verelim.

Diyabet hastalari kan sekerini hizli yükseltebilecek sebze, meyve ve içeriklerden uzak durmasi gerekiyor. Bal, sofra sekeri ve kahvaltinin vazgeçilmezleri olarak da görülen reçel, marmelat, pekmez tüketiminden vazgeçilmeli. Sekerli-gazli içecekler, hazir meyve sulari, eklenti seker içeren meyve aromali içecekleri de kullanmaktan kaçinmaliyiz. Tatlilar, hazir paket ürünler, fast food tüketimi, trans yaglar, beyaz unlu mamuller gibi islenmis gidalardan uzak durulmali. Patates, pirinç, havuç, bezelye, misir, kuru incir-üzüm, kavun, karpuz, muz, dut, incir, üzüm gibi meyve ve sebzeler de uzak durulmalidir."

- "Seker içerigi düsük meyveler ve sebzeler tavsiye ediyoruz"

Duzcan, kan sekeri için glisemik indeksi düsük olan besinlerin, diyabet hastalari tarafindan tercih edilmesi gerektigini belirten Duzcan, yapilan çalismalar ile birçok hastalik üzerinde oldugu gibi diyabet üzerinde de olumlu etkileri oldugu gösterilen besinleri kontrollü sekilde beslenmeye ekleyebildiklerini belirtti.

Bu çerçevede elma, çilek gibi seker içerigi düsük meyveler ve ispanak, pazi, lahana, brokoli gibi sebzeler tavsiye ettiklerini belirten Duzcan, sunlari kaydetti:

"Karbonhidrat içeren bir besin ile kan sekerini dengede tutabilecek az yagli yogurt grubu veya 1 ila 2 tam ceviz gibi besinleri birlikte tüketebiliriz. Bitkisel protein içeren ve ayni zamanda diyet lifi yüksek olan mercimek, nohut türü baklagiller, glukoz metabolizmasi ve insülin duyarliligi üzerinde olumlu etkileri olan tarçin (güvenli kullanim olarak seylan tarçini) güvenle yiyebiliriz.

Temel besin ögelerinin yani sira polifenoller, tokoferoller ve lignin gibi fayda saglayan bilesenleri içeren taze ögütülmüs keten tohumu, içerdigi bilesenlerden biri de D-chiro-inositol olan ve kan glukoz seviyesini ve insülin aktivitesini olumlu yönde etkileyebilecegi çalismalarla gösterilen karabugdayi da tüketimini öneriyoruz.

Tam tahil, bulgur, sade yulaf ezmesi gibi saglikli kompleks karbonhidratlara yer vererek az yagli süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat edelim. Saglikli yag grubu içinde yer alan zeytinyagi, avokado, antioksidan vitamin ve minerallerin yani sira resveratrol, fitosterol gibi sagliga olumlu etkileri olan biyoaktif bilesikleri de içeren yer fistigi, antidiyabetik etkisi de olan allisin gibi bilesikleri içeren sarimsak, porsiyon kontrolü yapildiktan sonra saglikla tüketebiliriz."

Kaynak: AA