Bolu'daki 3 Bin 200 Yillik Solaklar Kayaevleri Tatbikata Ev Sahipligi Yapti

Türkiye Dagcilik Federasyonu Baskani Prof. Dr. Ersan Basar: 'Özellikle dag arama kurtarma konusunda personelin yetismesi için diger kurumlarla ortak çalisarak da egitimler veriyoruz' 'Dagci olan arama kurtarma ekipleri, dogal olarak diger arama kurtarma organizasyonlarda çok rahatlikla yer bulabiliyor. Ihtiyaç oluyor çünkü arama kurtarma mantigini ve teknigini biliyorlar'

Türkiye Dagcilik Federasyonunun faaliyet takviminde yer alan "Ulusal Dag Arama Kurtarma Tatbikati", Bolu'nun Seben ilçesinde bulunan 3 bin 200 yillik Solaklar Kayaevleri'nde yapildi.

Tatbikat kapsaminda, Türkiye Dagcilik Federasyonu, Gençlik ve Spor Il Müdürlügü, Bolu AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerinin destegiyle alaninda uzman akademisyenler ve antrenörler tarafindan Türkiye'nin farkli illerinden gelen 65 dagciya dag arama kurtarma konusunda seminer verildi.

Seminerin ardindan gerçeklestirilen tatbikatta, senaryo geregi dagcilik yapan 2 dogaseverin kaybolmasi üzerine çalisma baslatildi.

Türkiye Dagcilik Federasyonu Bolu Temsilcisi Hakan Esen ve Izmir Dag Arama Kurtarma ekiplerinin koordinesinde gerçeklesen tatbikatta, 3 bin 200 yillik Solaklar Kayaevleri bölgesinde komuta merkezi kuran ekipler, 13 kilometre uzunlukta ve yer yer 150 metre derinlige sahip Guz Deresi Kanyonu'nda arama kurtarma çalismasi yürüttü.

Bolu JAK ve AFAD ekiplerinin de destek verdigi tatbikatta, iki dogasever yaklasik 9 saatlik çalisma sonrasinda bulunarak Bolu Doga Sporlari ve Off Road Kulübünün arazi araciyla komuta merkezine getirildi.

Yarali halde bulunan iki dogasever, buradaki müdahalelerinin ardindan saglik ekiplerince hastaneye kaldirildi.

- "Dagcilarimizin, sporcularimizin arama kurtarma becerilerini gelistirmesini sagliyoruz"

Türkiye Dagcilik Federasyonu Baskani Prof. Dr. Ersan Basar, tatbikati yakindan takip etti.

Basar, AA muhabirine, federasyon olarak her yil yaptiklari rutin arama kurtarma tatbikatlarindan birini burada gerçeklestirdiklerini söyledi.

Tatbikatta, Türkiye'nin dört bir yanindan gelen dagcilarin Izmir'den gelen arama kurtarma ekibinin öncülügünde çalisma yaptigini kaydeden Basar, "Tatbikatimizda kurumlar arasi koordinasyon bizim için önemli. Bunu sagliyoruz ve dagcilarimizin, sporcularimizin arama kurtarma becerilerini gelistirmesini sagliyoruz." seklinde konustu.

Basar, son yillarda yasanan dogal afetlerde, arama kurtarma faaliyetlerinin öneminin daha çok anlasildigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Türkiye Dagcilik Federasyonu, arama kurtarma personelinin yetistirilmesi konusunda çok uzun yillardan beri emek sarf eden, bu konuda uzman bir kurulus. Özellikle dag arama kurtarma konusunda personelin yetismesi için diger kurumlarla ortak çalisarak da egitimler veriyoruz.

Bu ise gönüllü olmak gerekiyor. Dagci olan arama kurtarma ekipleri, dogal olarak diger arama kurtarma organizasyonlarinda çok rahatlikla yer bulabiliyor. Ihtiyaç oluyor çünkü arama kurtarma mantigini ve teknigini biliyorlar."
Kaynak: AA