Zambiya'da Iktidar Muhalefetin Seçim Sonuçlarini Kabul Etmemesinden Endiseli

Zambiya Devlet Baskani Edgar Lungu, 12 Agustos'ta yapilacak seçimler öncesi muhalefetin sonuçlari kabul etmekte isteksiz oldugu uyarisinda bulundu.

Afrika Birligi ve Ingiliz Milletler Toplulugunun seçim gözlem heyeti üyeleriyle baskent Lusaka'da bir araya gelen Lungu, muhalif Ulusal Kalkinma Için Birlesik Partisinin (UPND) 2016'da oldugu gibi seçim sonuçlarini kabullenmekte isteksiz oldugu endisesini paylasti.

Her seçimde kazanan ve kaybedenin oldugunu dile getiren Lungu, is adami Hakainde Hichilema'nin basinda oldugu UNDP'nin hiçbir zaman sonuçlari kabul etmeye yanasmadigini belirtti.

Lungu, gözlemcilerin tarafsiz sekilde seçim sürecini izlemesi ve seçim sonuçlarina etki etmemesini umdugunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, muhalif baskan adayi Hichilema, seçim turunu sürdürdügü ülkenin güneyindeki Livingstone'da kazanmak için yeterli ilgiye sahip oldugunu ve seçimleri kaybetmenin sonuçlar üzerine yapilmis bir sabotaj olacagini ifade etti.

Hichilema, 2015'teki seçimleri 27 bin oyla kaybetmisti.

Lungu, muhalif UNDP ve iktidardaki Yurtsever Cephe (PF) yanlilari arasinda çikan siddet olaylari nedeniyle ay basinda orduyu görevlendirmisti.

Zambiyalilarin 12 Agustos'ta cumhurbaskani, genel ve yerel seçimler için sandik basina gitmesi planlaniyor.

Kaynak: AA