Piyasalarda Bu Hafta Hareketli Geçecek

Para politikalarinin seyri açisindan önem tasiyan ABD'de enflasyon verisinin açiklanacagi yeni haftada, yurt içi piyasalarda Merkez Bankasi faiz kararinin yani sira issizlik orani, sanayi üretimi, ödemeler dengesi ve konut satislari verileri takip edilecek Öte yandan cuma günü piyasalarin kapanmasinin ardindan kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings'in Türkiye için not degerlendirmesini açiklamasi bekleniyor.

Küresel piyasalarda geçen hafta rekor seviyelerin görülmesinin ardindan yeni haftada, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) faiz kararinin yani sira yogun veri gündemi, yurt disinda ise para politikalarinin seyri açisindan kritik önem tasiyan ABD'de enflasyon verisi takip edilecek.

Geçen hafta dünya genelinde açiklanan verilerin karisik bir görünüm ortaya koymasi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda birçok ülkede delta varyantinin yayiliminin hizlanmasi gündemin öne çikan gelismeleri oldu.

Pay piyasalari tarafinda risk istahinin yüksek seyretmesi ile tarihi seviyeler görülürken, bu gelismede yatirimcilarin genellikle resmin olumlu tarafina odaklanma egiliminin devam etmesi, fiyatlamalarda "destekleyici para politikalarinin devam edecegi" ve "ekonomide pozitif ilerleme" temalarini baz almasi etkili oldu.

Geçen haftanin en önemli verisi olarak öne çikan ABD'de tarim disi istihdam temmuzda 943 bin kisi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçeklesti, ülkede issizlik orani da yüzde 5,4 ile Mart 2020'den bu yana en düsük seviyeye geriledi. Istihdam piyasasindaki pozitif ilerlemenin ardindan, para politikalarina dair belirsizliklerin devam ettigi bir ortamda bu hafta ABD'de açiklanacak temmuz ayi enflasyon verisi kritik önem tasiyor.

Veri sonrasi ABD Merkez Bankasinin (Fed) varlik alimlarinin azaltimina (tapering) iliskin izleyecegi takvime dair önemli sinyallerin alinabilecegini belirten analistler, bu kapsamda Fed yetkililerinden gelecek açiklamalarin kritik önem tasidigini söyledi.

Yurt içinde ise bu hafta persembe günü açiklanacak TCMB'nin faiz karari piyasalarin odaginda bulunuyor. Ikinci çeyrek bilançolarin açiklanmaya devam edecegi yeni haftanin veri takviminde, sali issizlik orani, persembe sanayi üretimi ve cuma ödemeler dengesi ile konut satis istatistikleri öne çikiyor. Cuma günü ayrica, uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings'in de Türkiye için not degerlendirmesini açiklamasi bekleniyor.

Geçen hafta cuma günü beklentilerden iyi gelen tarim disi istihdam verileri sonrasi New York borsasinda S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi rekor seviyeden kapanis gerçeklestirdi. Haftalik bazda bakildiginda, S&P 500 endeksi yüzde 0,94 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,78 deger kazanirken, Nasdaq endeksi tüm zamanlarin en yüksek seviyesini test ettigi haftada yüzde 1,11 artis kaydetti. Güçlü veri sonrasi hizla yükselerek cuma gününü 92,8 seviyelerinden kapatan dolar endeksi, bugün yatay seyrediyor. Tahvil piyasasinda ise ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri cuma günü yüzde 1,31 ile iki haftanin en yüksek seviyesine tirmanmasinin ardindan bugün yüzde 1,30 seviyelerinde bulunuyor.

Avrupa tarafinda güçlü sirket bilançolari ve ekonomideki toparlanmanin devam ettigine iliskin verilerle Fransa ve Italya borsalarinda rekor seviyeler görüldü, Almanya'da DAX endeksi ise en yüksek haftalik kapanisini gerçeklestirdi. Haftalik bazda Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,09, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,51, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,40 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,29 deger kazandi. Avro/dolar paritesi ise dolardaki güçlenme ile geçen hafta yüzde 0,9 gerileyerek 1,1755'e kadar gerilemesinin ardindan bugün yatay seyrediyor.

Analistler, bu hafta Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve dis ticaret, Almanya'da enflasyon ve Ingiltere'de büyüme verilerinin takip edilecegini bildirdi.

Asya tarafinda ise geçen hafta ABD-Çin gerilimi, Çinli yetkililerin Hong Kong borsasina kote sirketlere yönelik düzenlemelerinin yansimalari ve artan delta varyanti sonrasi bazi ülkelerde tedbirlerin devreye alinmasi gibi gelismeler izlendi. Bu gelismelere karsin küresel risk istahinin yüksek seyretmesi ile geçen hafta pozitif bir seyir izlenen Asya borsalarinda yeni haftanin da olumlu tarafta basladigi görülüyor. Çin'de açiklanan enflasyon verisinin temmuzda yüzde 0,3 ile beklentilerin oldukça altinda kalmasinin ardindan kapanisa yakin Sanghay bilesik endeksi yüzde 1,2, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükselisle seyrediyor. Japonya piyasalarinda ise tatil dolayisiyla islem gerçeklestirilmiyor.

Dolar endeksindeki güçlenmenin etkisiyle geçen hafta emtia fiyatlarinin da sert satis baskisi altinda kaldigi görüldü. Altinin ons fiyati, geçen hafta yüzde 2,8 deger kaybederek 1.763,9 dolardan kapanmasinin ardindan bugün de Asya piyasasi islemlerinde düsüsünü sürdürdü ve 1.687,75 dolarla 31 Mart'tan bu yana en düsük seviyeyi gördü. Brent petrolün varili de geçen hafta yüzde 6,4 deger kaybederek 70,2 dolardan kapanirken, bugün yüzde 1,7'lik düsüsle 69 dolarin hemen altinda bulunuyor.

Yurt içinde geçen hafta beklentileri asan enflasyon verisine karsin, pozitif bilançolar ve yüksek küresel risk istahinin etkisiyle Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi haftalik bazda yüzde 3 deger kazandi ve 1.434,76 puandan kapandi. Dolar/TL ise geçen hafta yüzde 2,1 yükselerek 8,6311'den kapanmasinin ardindan yeni haftaya yatay basladi.

Analistler, hafta genelinde hem yurt içi hem de yurt disinda yogun veri akisinin takip edilecegini, AA Finans Beklenti Anketi'ne katilan ekonomistlerin Merkez Bankasi'nin faizlerde degisiklik yapmasini beklemedigini belirterek, karar metninde yapilacak yönlendirmelerin önem tasidigini söyledi.

Bugün ise yurt içinde finansal yatirim araçlarinin reel getiri oranlarinin, yurt disinda Avro Bölgesi Sentix yatirimci güven endeksi ve ABD'de JOLTS açik is sayisi verilerinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.440 ve 1.470 seviyelerinin direnç, 1.390 puanin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Almanya, haziran ayi dis ticaret dengesi

10.00 Türkiye, temmuz ayi finansal yatirim araçlarinin reel getiri oranlari

11.30 Avro Bölgesi, agustos ayi Sentix yatirimci güven endeksi

17.00 ABD, haziran ayi JOLTS açik is sayisi
Kaynak: AA