Findik Patozculari Mesaiye Hazir

Ordu’da hasadi yapilan findiklari ayiklamak için kullanilan patozlar, bakimlari yapilarak sezona hazir hale getirildi.

Findik Patozculari Mesaiye Hazir
Dogu Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarindan birisi olan findik, Ordu’da resmi olarak 7 Agustos tarihinde toplanmaya baslandi. Bu yil hasada erken baslayan bazi üreticiler, findiklarini harmana getirdi. Findiklari kabugundan ayiklamak için kullanilan ve patoz olarak adlandirilan, yilda bir kere kullanilan is makinelerinin de mesaisi basladi.

Yillik ortalama 40 gün boyunca bölgede gece-gündüz çalisan patozcular, tüm bakim çalismalarini tamamladiklarini, bu yil bir saatlik ücret için 400 TL almayi düsündüklerini, sezondan umutlu olduklarini belirtiler.

“Yaklasik 40 gün boyunca gece-gündüz çalisacagiz”

Ordu’da findik patozu isi yapan Metin Çelik, “Motor ve patozun gerekli tüm bakimlarini yapiyoruz. Temiz bir isçilik çikartmak için bunlara dikkat ediyoruz. Geçtigimiz yil patoz çalisma saati 300 liraydi, bu yil ise 400 TL olarak kararlastirildi. Yaklasik 40 gün boyunca gece-gündüz demeden çalisacagiz. Insallah findigimiz da hem üreticiler hem de çalisanlar için bereketli olur” dedi.



“Bir saatlik patoz çalisma ücreti 400 TL”

Erdal Mutlu isimli patozcu ise tüm bakimlarini yaptiklari makineler ile çalismaya hazir olduklarini kaydederek, “Makinemizin degirmeni, bilyesi, hortumlari ve motorumuzun genel bakimlarini yaptik. Müsterilerimize daha iyi hizmet vermek ve temiz yapmak için hazirliklarimizi tamamladik ve bekliyoruz. Bizim sezonumuz ortalama 40-50 gün sürüyor. Sahil kesiminden basliyoruz ve sonrasinda da yüksek kesimlere çikiyoruz. Bu yil tahmini saatlik çalisma ücretini 400 TL olarak uygulamayi düsünüyoruz. Üreticilerimiz çok buluyorlar ama bizim de haliyle giderlerimiz seneden seneye farklilik gösteriyor. Suan birkaç gün sonra bizlere patoz isi çikar diye düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA