Blinken'den 'Altyapi Ve Teknolojide Çin'in Gerisinde Kaliyoruz' Uyarisi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, altyapi ve teknolojiyle ilgili bazi alanlarda Çin'in kendilerini geçtigini ve gerekli atilimlari gerçeklestirmemeleri halinde rekabet güçlerinin azalacagini söyledi.

Maryland Üniversitesinde düzenlenen bir oturuma konuk olan Blinken, altyapi, inovasyon, bilim ve teknoloji alanlarinda ABD'nin daha rekabetçi ve güçlü olmasi gerektigini belirtti.

Blinken, Amerikan dis politikasinin güçlü unsurlarindan birinin de ABD'nin kendi içindeki altyapi ve teknolojik üstünlügü oldugunu kaydetti.

Blinken, konusmasinda, "Altyapimizin dayanikliligi ve inovasyondaki gücümüze karsi sunu söylemeliyim ki daha iyisini yapabiliriz. Bir zamanlar oldugumuz yerin gerisine düsüyoruz. Rakiplerimiz yavas fakat emin bir sekilde aradaki farki kapatiyor. Hatta bazi alanlarda önümüze geçtiler bile. Eger bu trend devam ederse daha rekabetçi bir dünyada daha az rekabetçi oluruz." ifadelerini kullandi.

Çin'e dogrudan atif yapan ABD'li Bakan, teknolojik birçok alanda Pekin'in hizli adimlarla geldigini ve kendilerinin daha aktif olmasi gerektigini dile getirdi.

ABD'nin altyapida yeni hamleler baslatmasi gerektigine isaret eden Blinken, "Örnek olarak Çin, bizim yilda harcadigimizin 3 katini altyapiya harciyor." dedi.

Küresel ölçekte altyapida ABD'nin su an 13. sirada bulundugunu hatirlatan Blinken, gerekli adimlari atmazlarsa önlerindeki 12 ülkeyle aralarindaki farkin açilacagini belirtti.

Blinken, Çin ile Rusya'nin açik bir sekilde "ABD geriliyor" söylemini tekrarladiklarini kaydetti ancak ABD'nin birçok alanda en güçlü ülke olmayi sürdürdügünü söyledi.

Kaynak: AA