Beyrut Limani'ndaki Patlamada Ölenlerin Yakinlari Gösteri Yapti

Lübnan'in baskenti Beyrut'ta 4 Agustos 2020'de limanda meydana gelen patlamada yasamini yitirenlerin yakinlari, adaletin tecellisi için yürüyüs yapti.

Ölenlerin yakinlari tarafindan organize edilen gösteri için baskentin göbegindeki Sehitler Meydani'nda büyük bir kalabalik toplandi.

Gösteriye ayrica patlamada yaralanarak engelli duruma düsen, Lübnan'da kaçirilan veya kaybolanlarin yakinlari, isçi haklarini savunanlar ve çevrecilerden olusan gruplar katildi.

Sehitler Meydani'ndan "hepimiz kurbaniz ve suçlu bir" ve "acimiz bir, affetmeyecegiz" sloganlariyla toplanan kalabalik, limanda ve patlamanin etkisiyle yikilan Mar Mihail ve Cimmeyze bölgelerine kadar yürüdü.

"Cinayet islenmeye devam ediyor, dokunulmazliklari kaldirin", "dokunulmazliklari kaldirin ki haklarimiz korumaya alinsin" ve "cinayet, kaçirma ve zorla kaybetmelerin suçlusu birdir" yazili pankartlar ile patlamada ölenlerin fotograflarini tasiyan eylemciler, sorusturmayi yürütmekle görevli yargiç Tarik el-Bitar'a cesurca gerçekleri gün yüzüne çikarma çagrisinda bulundu.

Patlamada hayatini kaybedenleri selamlamak amaciyla davul sesleri esliginde yürüyen vatandaslar, ülkedeki yolsuzluklara karsi Lübnanli yetkilileri protesto etti.

- Beyrut Limani'ndaki patlama ve sorusturma süreci

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de, patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Patlamada 200'den fazla kisi hayatini kaybetmis, yaralanan 6 bini askin kisinin 1000'den fazlasi engelli hale gelmis, 300 bin kisi de yerinden olmustu.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamayi sorusturan yargiç Fadi Savvan, 10 Aralik'ta Basbakan Hassan Diyab'in yani sira eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil, eski Bayindirlik ve Ulastirma bakanlari Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kisinin yasamini yitirmesine ve yaralanmasina yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamisti.

Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski Maliye Bakani Halil ve eski Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Zuaytir'in talebi üzerine sorusturma görevini yargiç Savvan'dan almisti.

Temyiz Mahkemesi'nin kararindan 2 gün sonra 20 Subat'ta ise Adalet Bakani Marie-Claude Najm, sorusturmaya yargiç Bitar'i atamisti.

Yargiç Bitar'in göreve gelmesinin ardindan 15 Nisan'da 6 kisi ve 23 Haziran'da 7 kisi olmak üzere, sorusturma kapsaminda gözaltina alinanlarin 13'ü saliverilmisti.

Lübnan yargisi, 2 Temmuz'da 3 milletvekilinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için Meclis'ten talepte bulunmus ve bazi emniyet yetkililerin sorgulanacagini açiklamisti.

Kaynak: AA