Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Su Anda Yerlesim Yerlerini Tehdit Eden Bir Yangimiz Yok'

Orman yanginlarindaki son durum ile ilgili konusan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “Su anda yerlesim yerlerini tehdit eden bir yangimiz yok” dedi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Su Anda Yerlesim Yerlerini Tehdit Eden Bir Yangimiz Yok'
Mugla’nin Marmaris ilçesinde orman yanginlariyla ilgili koordinasyon toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve ilgili birim amirleri katildi.

Toplanti öncesinde orman yanginlariyla ilgili basin açiklamalari gerçeklestirildi.

Toplantinin açilis konusmasi yapan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Mugla ile ilgili çalismalarimiz devam etmektedir. Bugünkü koordinasyon toplantisi öncesi genel bir durum degerlendirmesini kamuoyuna arz etmek, hem de bu konuda bilgileri paylasmak için buradayiz. Ardindan koordinasyon toplantisi gerçeklestirecegiz” dedi.



“47 ILDE 240 ORMAN YANGINIYLA MÜCADELEDE 235’I KONTROL ALTINDA”

Yanginlarda 12’nci gün oldugunu kaydeden Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “47 ilde 240 orman yanginiyla mücadele ettik. 235’i kontrol altinda. 1 Ilde 5 orman yanginiyla alakali çalismalar sürüyor. Köycegiz, Kavaklidere, Milas-Yatagan, Karaköy, bunu Çine- Akçaova olarak da adlandirabiliriz. Isparta Sütçüler yanginini kontrol altina aldik. Antalya- Kas, Hatay-Iskenderun, Izmir Urla-Torbali, Manisa yanginlariyla, Dalaman havalimanini tehdit eden ve ayrica Datça’da çikan yangini da gün içerisinde kontrol altina aldik” diye konustu.



“89 HAVA ARACININ GÜNLÜK KOORDINASYONUNU”

Tarim ve Orman Bakani Pakdemirli konusmasinda, “89 hava aracinin günlük koordinasyonunu yapmak durumunda kaliyoruz. Bu hakikaten zor bir operasyon. Normal sartlarda ormanin tasidigi yükün çok daha ötesinde. Her sabah gün dogumuyla beraber dört ayri dilde brifing hava araçlarinin güne baslamasi var” ifadelerini kullandi.

“YUNANISTAN’IN UÇAK TALEBI VAR”

Yunanistan’in uçak talebi oldugunu ifade eden Pakdemirli, "Bunu degerlendirmeye çalisiyoruz. Bizdeki yanginlarin hafiflemesiyle beraber eger saglayabileceksek bunu da Yunanistan’a sagliyor olacagiz” dedi.



“MUGLA’DA 10 BIN 400’E YAKIN SORTI YAPILDI”

Mugla’da 16 orman yangininin meydana geldigini söyleyen Pakdemirli, “Bu yanginlarda 6 uçak, 39 helikopter, 630 arazöz, yaklasik 128 is makinasi, 3 bin 600 personel bunlarda görev yapti. Mugla’da 10 bin 400’e yakin sorti yapildi. 180 Bin ton su atildi” dedi.

Sezon bitimine kadar yanginlarla ugrasiyor olacaklarini ifade eden Pakdemirli, “Su anda yerlesim yerlerini tehdit eden bir yangimiz yok” dedi.



84 MILYON VATANDASIMIZ IÇIN ÜÇER TANE FIDAN DIKECEGIZ”

Yanan yerlerin baska maksatla kullanilmasi söz konusu olmadigini hatirlatan Pakdemirli, “Buralarin yeniden agaçlandirilacak. Ekim ve Kasim aylarinda ilk yagmurlarla beraber ‘Gelecege nefes’ kampanyasiyla 252 milyon fidani, yani 84 milyon vatandasimiz için üçer tane fidani Ekim ve Kasim ayi sonuna kadar dikiyor olacagiz” dedi.



“ORMAN KAHRAMANLARIMIZA GEÇMIS OLSUN"

Bakan Pakdemirli, "2 isçi sogutma çalismalari sirasinda uçurumdan yuvarlandi. Helikopterle hastaneye kaldirildilar. Hayati tehlikeleri yok. Orman kahramanlarimiza geçmis olsun” dedi.



“TEHLIKELI BIR SEVIYE OLMADIGI TESPIT EDILMISTIR”

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum da, “Termik santralimizin bulundugu bölgede hava kalitesini üçü mobil olmak üzere 10 adet izleme istasyonu ile izliyoruz. Yaptigimiz incelemeye göre yüksek risk arz eden tehlikeli bir seviye olmadigi tespit edilmistir. Tüm riskler anlik takip edilmektedir” açiklamasinda bulundu.

“DALAMAN’DAKI UÇUSLARLA ILGILI HERHANGI BIR SIKINTI OLMADI”

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ise konusmasinda, “Ülkemizin bütün kurumlarinin el birligi ile büyük bir afetin üstesinden geldik. Bugün ögleden sonra Dalaman Havalimani yakinlarinda bir yangin baslamisti. Çok güçlü bir sekilde müdahale edilerek kisa sürede söndürüldü. Dalaman’daki uçuslarla ilgili herhangi bir sikinti olmadi. Basina yansiyan bazi olumsuz haberler olmustu. Trafik normal seyrinde devam etti. Dalaman’da ve bütün havalimanlarimizda oldugu gibi. Dalaman Havalimani yanginla mücadelede en önemli üslerimizden biri. Koordinasyon ve lojistik destek verilmektedir” ifadelerini kullandi.

(Caner Sönmez – Ismail Coskun – Güldemet Kizil/IHA)
Kaynak: İHA