Venezuela Para Biriminden 6 Sifiri Atiyor

Venezuela Merkez Bankasi, ülkenin eski para biriminden alti sifiri kaldirarak, yeni para birimi olan Bolivar Digital’i 1 Ekim’de dolasima süreceklerini duyurdu.

Venezuela Para Biriminden 6 Sifiri Atiyor
Venezuela Merkez Bankasi tarafindan yapilan açiklamada, ülkedeki eski para biriminden alti sifiri kaldirarak, 1 Ekim’de ülkenin yeni dijital parasi olan Bolivar Digital’i dolasima sürülecegi kaydedildi. Merkez Bankasi, dönüsüm sonrasinda hiçbir Venezuelaliyi dislamamak için fiziksel ve dijital Bolivar’in bir arada var olacagini belirterek, 1 Bolivar’lik madeni para ile 5, 10, 20, 50 ve 100 Bolivar’lik banknotlari piyasaya süreceklerini açikladi.

Yeni dönüsüm sonrasinda piyasadaki en degerli banknot olan yeni 100 Bolivar, su anda piyasadaki 100 milyon Bolivar’a ve Venezuela Merkez Bankasi’nin 4 Agustos tarihindeki kapanis döviz kuruna göre 24,77 ABD dolarina esit olacak.

Venezuela Iletisim ve Enformasyon Bakani Freddy Nanez yaptigi açiklamada, para biriminde yapilan bu dönüsüm ile paranin simdiki degerinin etkilenmeyecegini, sadece kullanimini kolaylastirmak için daha küçük bir ölçege dönüstürüldügünü belirtti.



Venezuela’da ödeme sistemleri modernize ediliyor

Enflasyonun 4 haneli oldugu ve fiyatlarin her gün degistigi Venezuela’da, alisveris için çok fazla kagit para tasimak zorunda kalinmasi ve kagit para sikintisi çekilmesi nedeniyle ödemelerin elektronik araçlar ile yapilmasi gerekiyor. Bu baglamda Venezuela Merkez Bankasi Dijital Bolivar’in kullanimini derhal yayginlastirmak için ödeme sistemlerinin modernize edilmeye devam edilecegini duyurdu.

Öte yandan Merkez Bankasi’nin açiklamasinin ardindan Venezuela’da son 13 yilda 3. kez gerçeklestirilen para birimi dönüsümü ile ülkenin yeni dijital parasi olan Bolivar Dijital’in de piyasaya sürülmesine olanak saglanacak. Ayrica Venezuela para birimi ise, hiperenflasyon sebebiyle sürekli deger kaybederken, eski Venezuela Devlet Baskani Hugo Chavez döneminde ülkede bu sebeple 2008 yilinda para biriminden 3 sifir, Devlet Baskani Nicolas Maduro döneminde ise 2018 yilinda da 5 sifir atilmisti. Venezuela’da, yüksek gida fiyatlari ve düsük çalisma ücretlerine ek olarak vatandaslar, 4 haneli enflasyon ile bogusarak yoksulluk içinde yasamaya çalisiyor. Ülkede birçok isçinin kazanci ise yasal asgari ücret olan ve aylik 2,47 ABD dolarina denk gelen 10 milyon Bolivar.
Kaynak: İHA