Bakan Koca Açiklamasi '18 Yas Ve Üstü Nüfus Için Yaptigimiz Asilama Takvimine Sadigiz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “18 yas ve üstü nüfus için yaptigimiz asilama takvimine sadigiz. Bugün 19.00 itibariyle 74 milyon 334 bin 980 doz asi uygulandi. Ilk doz asisini yaptiranlarin orani yüzde 66’nin üzerinde. Ilk doz oraninin, tedarikte yasanan zorluk asilir asilmaz hizla bu düzeylere ulasmasi toplumun asi kararliliginin kanitidir” dedi.

Bakan Koca Açiklamasi '18 Yas Ve Üstü Nüfus Için Yaptigimiz Asilama Takvimine Sadigiz'


Koronavirüs Bilim Kurulu, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Toplanti sonrasinda yazili bir açiklama yayimlayan Bakan Koca, “Ülkemizin önemli bir bölümünde orman yanginlari ile mücadele ediliyor. Orman yanginlari ile mücadelede vatandaslarimiz ile görevliler birlik ve beraberlik içinde olanca gücü ile fedakarca çalismaktadir. Yangindan saglik durumu etkilenen kisiler için saglik hizmetleri hem hizmet mahallinde hem de hastanelerimizde hizla saglanmaktadir. Bugün haftalik Bilim Kurulu Toplantimizin basinda ülkemizin içinde bulundugu afet durumu ile ilgili tüm Bilim Kurulu Üyelerimiz üzüntülerini ifade ettiler. Ülkemizin mücadele gücü ve vatandaslarimizla birlik ve beraberlik içinde mücadele tecrübesi son derece yüksektir. Saglik açisindan Bakanligimiz ve teskilatimiz hazir kita afet bölgesindeki gelismeleri takip etmektedir. Bir haftadir ülke olarak yangin felaketlerine karsi mücadele veriyoruz. Gönüllü UMKE timlerimiz, Acil Saglik Profesyonellerimiz her birimizin kosmak istedigi yerlerdeler. Her birimizin yapmak isteyecegini yapiyorlar. Dumandan gözü yasarip göremez hale gelen orman kahramanlariyla, üzüntülerinden aglayanlar, bugünlerde hepimiz biriz, beraberiz” ifadelerini kullandi.

“Mevcut durum bayram tatilindeki bulasmalarin artarak devam ettigini ortaya koymaktadir”

Saglik Bakani Fahrettin Koca, toplantinin ana gündem maddesinin artis egiliminde olan vaka sayilari olduguna dikkat çektigi açiklamasinda, “Koronavirüs Bilim Kurulunun bugünkü toplantisinda; kritik sinir kabul ettigimiz 20 binin çok üzerinde seyreden günlük vaka sayilari, asilama süreci, toplum bagisikligini saglayacak bir asilanma oranina kavusmak için yapilmasi gereken çalismalar ele alinmistir. Covid-19 vaka sayisi dün yaklasik 25 bindi. Mevcut durum bayram tatilindeki bulasmalarin artarak devam ettigini ortaya koymaktadir. Salgin, hayatin inkar edilemez bir gerçekligidir. Salgin gündemine alisilmis olsa bile salgina karsi verilecek mücadele basite indirgenemez. Riske karsi gerekli tedbirleri almak, içten içe korktugu halde hastalik yokmus gibi davranmaktan daha kolaydir. Zor kazandigimiz iyi aliskanliklarimiza geri dönmeliyiz. Unutmayin: Kalabaliklar yine riskli, maske yine gereklidir” açiklamasinda bulundu.

“18 yas ve üstü nüfus için yaptigimiz asilama takvimine sadigiz”

Saglik Bakani Fahrettin Koca, ayrica asilama takvimine uyulduguna da dikkat çektigi yazili açiklamada sunlari kaydetti:

“18 yas ve üstü nüfus için yaptigimiz asilama takvimine sadigiz. Bugün 19.00 itibariyle 74 milyon 334 bin 980 doz asi uygulandi. Ilk doz asisini yaptiranlarin orani yüzde 66’nin üzerinde. Ilk doz oraninin, tedarikte yasanan zorluk asilir asilmaz hizla bu düzeylere ulasmasi toplumun asi kararliliginin kanitidir. Asi olmayi erteleyenlerimiz var. Asi olmamakla bugün risk alsalar da, bilim insanlari onlara ikna edici açiklamalari sundukça, düsünceleri degisecektir. Saglik; kararsizliga, karsitliga elverisli bir konu degildir. Insanligin ve bilim dünyasinin tamamina yakini ise yanlista birlesmez. Biontech’in üretiminde yasanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatinda 31 Temmuz-3 Agustos arasi, 4 gün azalma oldu. Asilarimiz dün gece gelmeye basladi.

13 milyon doza yakin asimizi Pazartesi gününe kadar teslim alacagiz. Cuma günü normal hizimiza dönüyoruz. Durumu anlayisla karsilayan halkimiz sag olsun.”

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA