Sanliurfa'da Asi Yaptirmamanin Pismanligin Yasayan Kovid-19 Hastalarindan 'Asi Olun' Çagrisi

Hastalardan 75 yasindaki Rahime Çelti: 'Hastaneden çikar çikmaz gidip asilarimi olacagim. Benim yasadiklarimi kimse yasamasin' 22 yasindaki Yasin Beyaz: 'Öksürürken sanki gögsüm yerinden çikiyor, ölecek gibi oluyordum. Ikinci doz asimi olmamanin sonucunu agir ödedim' HRÜ Hastanesi Bashekimi Dr. Ögretim Üyesi Ahmet Güzelçiçek: 'Lütfen asilarinizi olun ve ihmal etmeyin. Çok yüksek risk seviyemizi ancak asi olmakla düsürebiliriz'

YASIN DIKME - Asilamada 18 yas ve üstünde en az bir doz asilama oraninda en düsük il olan Sanliurfa'da, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan hastalar, asiyi ihmal etmenin üzüntüsünü yasiyor.

Sanliurfa'da "Kovid-19 olmayacaklari" veya "bunu kolay atlatacaklari" düsüncesiyle ya da asi karsitlarinin etkisiyle asilarini yaptirmayan, ihmal eden ancak hastaliga yakalananlar, hastanelerde yogunluk olusturuyor.

- "Hastaneden çikar çikmaz asilarimi olacagim"

Asi olmayan ve Harran Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören 75 yasindaki Rahime Çelti, yasadigi pismanligi AA muhabirine anlatti.

Yaklasik 20 gün nefes almaya çalistigini belirten Çelti, saglik çalisanlarinin büyük emekleriyle yogun bakimdan servise alindigini söyledi.

Yogun bakimi görmemek için herkesi asi yaptirmaya çagiran Çelti, "Ben asi olmadigim için çok pismanim. Yaklasik 20 gün nefes almak için bekledim. Doktorlarimizin çabalariyla bu hale geldim. Gidip asinizi olun. Ben olmadim, kötü oldum. Hastaneden çikar çikmaz gidip asilarimi olacagim. Benim yasadiklarimi kimse yasamasin. Çok zor günler geçirdim. Bu hastalik insani öldürebiliyor, ben ölümlerden kurtuldum." diye konustu.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kovid-19 Servisi'nde 20 gün tedavi gören ve nefes almakta güçlük çeken 22 yasindaki Yasin Beyaz ise hastanede ameliyat olan dayisinin yaninda kaldigi sirada Kovid-19'a yakalandigini, ikinci doz asisini ise ihmal ettigini anlatti.

Hastaliga yakalanmadan yaklasik 50 gün önce 1. doz asisini yaptirdigini kaydeden Beyaz, söyle devam etti:

"Gencim bir sey olmaz diye ikinci doz asim sürem gelmesine ragmen yaptirmamistik. Dayimin yaninda kaldigim sirada kendimi çok kötü hissettim ve hastalandim. Hastanede 20 gün yogun bakimda kaldim. Çok kötü günler geçirdim. Nefes alamiyordum. Oksijen bagli günlerce nefes almaya çalistik. Oksijeni çikardigimda öksürük basliyordu. Öksürürken sanki gögsüm yerinden çikiyor, ölecek gibi oluyordum. Ikinci doz asimi olmamanin sonucunu agir ödedim."

- "Keske asimi ihmal etmeseydim"

Salginin sakasinin olmadigini ifade eden Beyaz, sunlari kaydetti:

"Kimse birinci doz oldum, ikinci dozu olmam demesin çünkü benim düstügüm durum ortada. Keske asimi ihmal etmeseydim. Büyük hata yapmisim. Ailenizi, sevdiklerinizi düsünün, bu hataya düsmeyin. Ikinci doz asimi, gerekirse üçüncü ve dördüncü doz asimi olacagim. Gencecik adamim ben bu kötü duruma düstüm. Harran Üniversitesi Hastanesinin saglik çalisanlarinin özverili çalismasiyla durumum iyiye gidiyor. Yogun bakimdayken basimi kaldiramiyordum. Çok sükür doktorlarimizin sayesinde iyiye gidiyorum. Herkes asisini yaptirsin. Asisini yaptirmayan zararli çikar. 14-18 yasinda olsaniz dahi asinizi olun. Ben bunu anladim."

HRÜ Hastanesi Bashekimi Dr. Ögretim Üyesi Ahmet Güzelçiçek ise yogun bakimda yatan hastalarin çogunun asini yaptirmayan veya ihmal edenlerden olustugunu belirtti.

Asilamada Sanliurfa'nin son sirada oldugunu hatirlatan Güzelçiçek, "Saglik çalisanlari olarak vatandaslarimiza bir kez daha çagrida bulunuyoruz. Lütfen asilarinizi olun ve ihmal etmeyin. Çok yüksek risk seviyemizi ancak asi olmakla düsürebiliriz. Hasta oranlari çok yüksek maalesef, hastaneye yatis oranlarini ve yogun bakim oranlarini yükseltiyor. Bunun yaninda maalesef ölüm vakalari da yükselmis durumda." diye konustu.

Asinin hastaneye yatis ve ölüm oranini ciddi sekilde azalttigini vurgulayan Güzelçiçek, "Asi olup hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyalim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA