Ingiltere Basbakani Johnson, Kabil'deki Terör Saldirilarini 'Asagilik' Olarak Nitelendirdi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Afganistan’in baskenti Kabil’de dün düzenlenen terör saldirilarini “asagilik” olarak nitelendirerek, 31 Agustos’tan sonra tahliyelere devam edilmesi ile ilgili ise "Ikinci asamada elimizden geleni yapacagiz" dedi.

Ingiltere Basbakani Johnson, Kabil'deki Terör Saldirilarini 'Asagilik' Olarak Nitelendirdi
Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan ülkelerin baslattigi tahliye operasyonlarinin devam ettigi baskent Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani yakinlarinda terör örgütü DEAS tarafindan bombali saldiri gerçeklestirilmis, saldirida 170 kisi hayatini kaybetmis, 150 kisi de yaralanmisti.

Kabil’deki terör saldirilarinda 1’i çocuk toplam 3 Ingiltere vatandasinin hayatini kaybetmesinin ardindan açiklama yapan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, "asagilik" olarak nitelendirdigi saldiriyi kinayarak, bugün bütün düsüncelerinin hayatini kaybedenlerin aileleri ve sevdikleriyle oldugunu belirtti.

Johnson, "kayiplarin, tahliye operasyonunu baslatmak kadar bitirmenin de aciliyetini gösterdigini" aktardi.

31 Agustos’a kadar Kabil’den tahliye edilemeyecek kisiler olacagi ve geride kalacaklar hakkinda "büyük bir pismanlik duygusu" hissettigini belirten Johnson, "Tabii ki, operasyonun son saatlerine geldigimizde tahliye için uygun olanlar arasindan ne yazik ki süreci atlatamayan insanlar olabilir. Onlara diyecegim su ki, tahliyelerine yardimci olmak için ikinci asamada elimizden ne geliyorsa yapacagiz" dedi.

Johnson ayrica, Taliban’a batiyla iliski kurmak istiyorlarsa, insanlarin Afganistan’dan ayrilmasina izin vermeleri gerektigi yönündeki uyarisini da yineleyerek, "Afganistan’daki herhangi bir yeni hükümet, eger bati ile iliski kurmak istiyorsa, güvenli geçisin bizim için kesinlikle çok önemli oldugunu anlamali" dedi.

Johnson, bunun Taliban’in isbirligini gerektirecegini belirterek, Ingiltere hükümetinin "Taliban ile görüsmeye devam edecegini" ifade etti.

Ingiltere Basbakani Johnson, Kraliyet Hava Kuvvetleri personelinin Kabil’den Ingiltere’ye 13 bin kisiyi tahliye ettigini belirterek, "Hayatimizda hiç böyle bir sey görmedik" dedi.

Kaynak: İHA