Cumhurbaskani Erdogan, Bosna-Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Üyeleriyle Ortak Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi

'Maalesef Afganistan ile yeniden dünya ayri bir yere kilitlenmis vaziyette. Az önce aldigim bilgilerle Afganistan'daki ölü sayisi 170'i buldu' '(Afganistan'dan tahliyeler) Sivillerimizi ülkemize tasidik. Su anda az sayida teknik elemanimiz bulunuyor. Bunun disinda tüm ekiplerimizi çekmis bulunuyoruz' 'Su an NATO ne yapacak, o noktada görüsmelerimiz olacak. Ne gibi adimlar atacagiz, onlarin planlamalarini yapacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Afganistan'daki Türk Silahli Kuvvetleri mensuplarinin tahliyelerinin tamamlandigini belirterek, "Sivillerimizi ülkemize tasidik. Su anda az sayida teknik elemanimiz bulunuyor. Bunun disinda tüm ekiplerimizi çekmis bulunuyoruz." dedi.

Erdogan, Baskanlik Sarayi'nda, Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsiç ve Konsey Üyeleri Sefik Caferoviç ve Milorad Dodik ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Konsey'i bu yil önce 16 Mart'ta Ankara'da resmi ziyaret vesilesiyle, daha sonra 17-20 Haziran'da Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi ile Antalya Diplomasi Forumu münasebetiyle misafir ettiklerini animsatti.

Bu ziyaretin de yil içindeki üçüncü görüsmeyi teskil ettigini aktaran Erdogan, temaslardaki bu sikligin iliskilere ve yakin diyalog içinde bulunmaya verdikleri kiymetin somut göstergesi oldugunu belirtti.

Bosna Hersek'in Türk milletinin gönlünde apayri bir yerinin olduguna dikkati çeken Erdogan, geçtigimiz haftalarda karsi karsiya kalinan yangin ve sel felaketlerinde Bosna Hersek'ten gelen dayanisma mesajlarinin Türk milletinin bu sevgisinin karsiliksiz olmadiginin göstergesi oldugunu söyledi.

Dayanisma mesajlari için Konsey Baskani ve üyelerin sahsinda tüm Bosnalilara tesekkür eden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Devlet Baskanligi Konseyi üyeleriyle az önce tamamladigimiz görüsmede, is birligimizi daha da gelistirmek, bu vesileyle gelecege yönelik neler yapabilecegimizi konusma firsatini bulduk. Tabii gerek ikili gerek bölgesel gerekse küresel olarak ne gibi adimlar atabiliriz, bunlari görüsme imkanini yakaladik. Bölgede hem siyasi hem ekonomik hem de beseri baglari kuvvetlendirecek bu baris projesinin icrasinda daha da süratlenmemiz gerektigi hususunda mutabik kaldik. Devlet Baskanligi Konseyinin mayis 2019'da Ankara'yi resmi ziyareti sirasinda imzaladigimiz güncellenmis Serbest Ticaret Anlasmasi 1 Agustos 2021 itibariyla yürürlüge girmistir. Bu gelisme, gerek ticaretimizin gerek Bosna Hersek'teki yatirimlarimizin artmasina katki saglayacaktir. Sanayi, turizm, egitim, tarim ve hayvancilik sektörlerindeki is birligimizi daha da gelistirmek istiyoruz. Kültürel ve beseri alanlardaki saglam baglarimizi da güçlendirmeye önem veriyoruz."

- 1 milyar avroluk ticaret hedefi

Erdogan, görüsmede Balkanlardaki güncel gelismeler hakkinda da görüs alisverisinde bulunduklarini dile getirdi.

"Bölgede halklarin yararina olacak sekilde ekonomik kalkinmanin ve refahin artirilmasina yönelik adimlarin atilmaya devam edilmesi, hele hele 1 milyar avroluk hedefi yakalamamiz gerçekten çok büyük bir önemi haizdir." diyen Erdogan, Bosna Hersek'in Avrupa-Atlantik kurumlariyla entegrasyonuna desteklerini teyit ettiklerini aktardi.

Bosna Hersek'in toprak bütünlügü, siyasi birligi ve egemenliginin bölge barisinin anahtari oldugunu vurgulayan Erdogan, bölgesel istikrarin muhafazasi yönünde birlikte çalismayi sürdüreceklerini ifade etti.

- Türk askerinin Afganistan'dan tahliyesi tamamlandi

Görüsmede gerek ikili gerek bölgesel gerek küresel konulari görüstüklerini, bu çerçevede Afganistan'i da konustuklarini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Surada çok kisa bir süre içinde maalesef Afganistan ile yeniden dünya ayri bir yere kilitlenmis vaziyette. Az önce aldigim bilgilerle Afganistan'daki ölü sayisi 170'i buldu. Bütün bunlar bir seyi gösteriyor. Demek ki dünyada en güçlüyüm diyen ülkelerin, girdikleri yerlerden çikarken çok daha hassas, çok daha dikkatli çikmalari gerekirken ama bu çikislar öyle söylendigi gibi olmadi. Maalesef, terör örgütlerine bu ülkeleri teslim etmek suretiyle buralardan ayrilmak, bedeli agir neticeler dogurmaktadir. Örnegin DEAS bunu üstleniyor. Peki DEAS'a karsi verdiginiz bir mücadele var mi? Yok. Ama DEAS'a karsi en güçlü mücadeleyi Türkiye olarak biz verdik, veriyoruz. Lafla olmuyor bu isler. Onun için gereken neyse bunu yapmaniz sart. Su anda iste Taliban diyorlar. Tamam da 'Taliban su anda eski Taliban' degil diyorsunuz. Mesele ne dedigi degil, ne yaptigidir. Su anda da Taliban'in Afganistan'da bundan sonraki süreçte ne yapacagi çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye olarak su an itibariyla sivillerimizi ülkemize tasidik. Su anda teknik elemanlar olarak belli sayida, az sayida elemanimiz orada bulunuyor ama bunun disinda biz Afganistan'dan bütün bu ekiplerimizi çekmis bulunuyoruz.

Temennimiz odur ki barisin gelecegine her türlü destegi verecegiz. 20 yildir altyapisi ve üst yapisiyla Afganistan'da çok büyük emeklerimiz oldu ve bunlar su ana kadar da devam etti. Bundan sonraki süreçte de gelismeler bunlarin belirleyicisi olacaktir."

- Türkiye-Bosna Hersek iliskileri

Bir soru üzerine, Türkiye ve Bosna Hersek arasinda belirlenen hedef dogrultusunda ikili ticaret hacmini 1 milyar avroya çikartmak için kararli bir çalismanin sürdürülmesi gerektigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Malum burada Hayat, Sisecam gibi önemli firmalar var. Bu firmalarin burada bazi eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Su anda sermaye artirimina gitmek suretiyle Ziraat Bankasinin hem Bosna Hersek'e hem de buradan ticareti gelistirme gayreti içerisinde olanlara kredi temininde çok ciddi destekleri olacaktir. Ama öbür tarafta özellikle Bosna Hersek'in çok daha güçlü hale gelebilmesi noktasinda aramizdaki yatirimlarin, bu askeri, siyasi, ticari ve kültürel olabilir, turizm noktasinda, egitim noktasinda bu adimlar üzerinde durduk ve bunlari da süratle gelistirmemizin geregine inandigimizi söyledik. Temennim odur ki bu alanlarda da atacagimiz adimlarla gerek yatirimda gerek istihdam da gerek üretimde gerekse ihracata Bosna Hersek çok ciddi adimlar atabilir, bunlari da saglayabiliriz."???????

Afganistan'daki patlamalari terör örgütü DEAS'in Horasan kolunun üstlendiginin hatirlatilmasi üzerine Erdogan, ortada terör örgütlerinin çatismasinin oldugunu söyledi. Erdogan, "Bu terör örgütlerinin çatismasindan da Türkiye'nin karli çikmasi veya bir baska ülkenin karli çikmasi diye bir sey düsünülemez." dedi.

Bütün meselenin Afganistan halkinin huzurunu, bir an önce huzurlu bir yasama geçmesini saglamak oldugunu vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Eger Amerika'nin yapacagi bir sey varsa bunu saglamaktir. Atacagi bir adim varsa bu alanda bir adim atmaktir ama Amerika, 'Ben çekildigim gidiyorum' deyip çekilip gidiyor, ondan sonra 'Ne derdiniz varsa görün' diyor. Su anda NATO ne yapacak, biz de bir NATO üyesiyiz, su anda o noktada tabii görüsmelerimiz olacak. Ne gibi adimlar atacagiz, onlarin da planlamalarini yapacagiz ama bütün mesele bir sorumluluk alanimizdaki adimlari attik ve bu gece itibariyla de oradaki bütün elemanlarimizi çekiyoruz. Artik oralarda bizim asker veya sivil kimse kalmayacak. Sadece bir teknik heyet orada, az sayida 20-30 kisilik, onlar kalacak. Bunun disinda kimse kalmayacak. Bu sekilde de oradan ayrilmis oluyoruz. Sonucu hayirli olsun diyorum."

Kaynak: AA