Avustralya, Kabil'deki Havalimanina Yönelik Terör Saldirilarini Kinadi

MELBOURNE – Avustralya Basbakani Scott Morrison, Afganistan'in baskenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'na yönelik terör saldirilarini kinadi.

Basbakan Morrison, baskent Canberra’da düzenledigi basin toplantisinda, Kabil'deki havalimanina yönelik terör saldirilarini "seytani, planli ve insanlik disi" olarak tanimladi.

ABD Baskani Joe Biden'a, Amerikali askerlerin kaybi için taziyelerini ilettigini aktaran Morrison, ‘‘Amerikali ve Afgan dostlarimizla birlikte korkunç ve çok sayidaki kayiplarinin yasini tutuyoruz.” ifadelerini kullandi.

Terör saldirisinin Avustralya askeri personelinin birkaç saat önce durdugu kapida 13 ABD askeri personelinin hayatini kaybetmesine neden oldugunu belirten Morrison, "Bu cesur genç Amerikalilar, hayatlari korumak, hayat kurtarmak için o kapida durdular ancak baskalarina özgürlüge giden bir yol açmak için kendi hayatlarini verdiler." sekilde konustu.

Morrison, Avustralya'nin son dokuz gün içinde Afganistan'dan yaklasik 4 bin 100 kisiyi tahliye ettigini hatirlatarak Kabil Havalimani'ni "dünyanin en tehlikeli yerlerinden biri" olarak nitelendirdigini söyledi.

Tahliye çalismalarinin sürdügü Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'na yakin bölgede dün iki ayri patlama meydana gelmisti.

BBC, üst düzey bir saglik yetkilisine dayandirdigi haberinde, en az 60 kisinin öldügünü ve 140 kisinin yaralandigini duyurmustu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimani'ndaki terör saldirisinda ölen ABD askerlerinin sayisinin 13'e, yaralilarin ise 18'e yükseldigini açiklamisti.

Kaynak: AA