ABD'de 6 Ocak Kongre Baskini Özel Komitesi Sosyal Medya Sirketlerinden Bilgi Istedi

ABD Temsilciler Meclisi tarafindan 6 Ocak'taki Kongre baskininin sorusturulmasi için olusturulan özel komite, sosyal medya sirketlerinden kongre baskini ile ilgili kayitlarini paylasmalarini istedi.

Komite Baskani Bennie G. Thompson, 15 sosyal medya sirketine mektup yazarak, Kongre baskiniyla ilgili dezenformasyonun yayilmasi, 2020 seçim sonuçlarini degistirme ya da sonuçlarin onaylanmasini engelleme çalismalari, siddet içeren asiriliklar ve 2020 seçimlerine yabanci güçlerin etkisi konusunda bilgi istediklerini açikladi.

Facebook, Google, Snapchat, Youtube ve Twitter gibi sirkete gönderilen mektupta, sirketlerden 2020 yili ilkbaharindan itibaren kayitlar, veriler, raporlar ve analizler talep edildi.

Komite ayrica bu sirketlerden dezenformasyonun, siddet içeren asiriliklarin ve yabanci etkilerinin önlenmesi için kendi platformlarini nasil denetlediklerine dair de bilgi istedi.

Sirketlere yanit vermek için iki hafta süre tanindigi bildirildi.

6 Ocak Kongre baskinini sorusturmakla görevli özel komite, bu hafta aralarinda Içisleri Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi, Disisleri Bakanligi, Savunma Bakanligi ve FBI’in bulundugu sekiz yürütme organindan baskina dair kayitlarini da talep etti.

Komite geçen ay gerçeklesen ilk durusmasinda baskin sirasinda saldiriya ugrayan 4 polis memurunu dinlemisti.

Kaynak: AA