Tunus Cumhurbaskani Said, 2 Bakani Daha Görevden Aldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Ekonomi ve Yatirimi Destekleme ile Iletisim Teknolojileri bakanlarini azletti.

Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamada, Said'in yayimladigi kararnameyle Hisam el-Mesisi hükümetindeki 2 bakani daha görevden aldigi belirtildi.

Açiklamada, Ekonomi ve Yatirimi Destekleme Bakani Ali el-Kali'nin görevden alinarak yerine Siham el-Bugadiri'nin, Iletisim Teknolojileri Bakani Muhammed el-Fadil Kureyyim'in yerine de Nizar bin Naci'nin atandigi aktarildi.

Cumhurbaskani Said, 26 Temmuz'da Adalet ve Savunma bakanlarini görevden almisti.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar yapilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini açiklamisti.

Said, kendisini bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahalede bulunmustu.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi Lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin Anayasa'ya uygun oldugunu ifade ederek, bunu "darbe" seklinde nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA