Salça Sezonunun Basladigi Adana'da Damlar Kirmiziya Boyaniyor

Adana’da kirmizi biber hasadiyla birlikte salça sezonu da açildi. Kirmizi biberden yapilan salçalar, güneste suyunu almasi için damlara serilmeye baslandi. Kentteki müstakil evler ile apartmanlarin damlari da serilen biber salçalari ile kirmiziya boyandi. Havadan ilgi çekici görüntüler olustu.

Salça Sezonunun Basladigi Adana'da Damlar Kirmiziya Boyaniyor
Hazir salçalara güvenmeyen ve kendi salçasini ucuza mal etmek isteyen vatandaslar, kent merkezindeki biber saticilarina akin etti. Saticilardan çuvallarla salçalik biber satin alan vatandaslarin kimi türlü zahmetlerle biberleri eliyle temizlerken kimiyse biber çekim merkezlerinde elini degdirmeden temizleyip çektiriyor. Biberlerini çektiren vatandaslar son olarak ise suyunu çekmesi için damlara seriyor. Kent genelinde bazi apartmanlarin ve müstakil evlerim damlarina serilen çekilmis salçalik biberler, damlari kirmiziya boyarken havadan da ilgi çekici görüntüler olustu.

Küresel isinma nedeniyle salçalik biberler bu sene normalden daha erken hasat edildi. Karaisali Biberciler ve Zeytinciler Dernegi Baskani Murat Kiliç, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Geçen hafta 1 liraydi”

Kiliç, fiyatlarin geçen seneye göre daha ucuz oldugunu belirterek, “Havalarin sicakligindan dolayi biberler erken kizardi ve piyasaya erken çikti. Herkesin biberi ayni anda kizarip müsteri de olmayinca biberin fiyatlari çok ucuza gitmeye basladi.

Su anda fiyatlar ton basinda bin 500 ile bin 600 lira arasinda degisiyor. Geçen hafta bin liraya kadar biber sattik. Bu da bizim isçi paramizi kurtarmiyor. Geçen sene bu tarihlerde 2 bin ile 2 bin 500 lira arasinda degisiyordu. Bu sene fiyatlar ucuz” diye konustu.



“Küresel isinmadan dolayi hepsi bir anda kizardi”

Küresel iklim degisikliginin biberleri de etkiledigini aktaran Murat Kiliç, daha sonra sunlari söyledi:

“Küresel iklim degisikliginden dolayi biberlerimiz erken kizardi. Yapacak bir sey yok. Adana’da normal sartlarda önce Karatas Tuzla bölgesinin biberi kizarirdi. Ilk onlar satilir sonra Karaisali bölgesinin biberi kizarir ve onlar satilirdi. Ama simdi küresel isinmadan dolayi hepsi bir anda kizardi ve piyasaya çikti. Hepsi bir anda piyasaya çikinca fiyatlar da düstü. Su anda biber bollugu var. Ancak Eylül ayinin basinda fiyatlarin 3 liraya çikacagini düsünüyoruz. Suanda günlük 20-30 ton biber geliyor ve bir kismi satiliyor, satilamayanlarda salça fabrikalarina veriliyor.”

“Her sene salçamizi yapiyoruz”

200 kilo salçalik biber alan Nimet Tahar ise biberin kilogram fiyatinin geçen seneye göre düsük oldugunu belirterek, “Geçen sene 2 liranin üzerineydi ama su anda 1 lira 60 kurusa aldik. Her sene bu vakitlerde salçamizi yapiyoruz” dedi.



“Fiyatlar fena degil”

Nazife Sucu isimli vatandas ise fiyatlarin iyi oldugunu söyleyerek, “Biber aliyoruz, kislik salça, isot ve yaprak biber yapacagiz. Kismet olursa yiyecegiz. Fiyatlar fena degil. Geçen sene 2 liraydi bu sene iyi. Ben 400 kilogram biberi, kilosunu 1 lira 60 kurustan aldim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA