Washington Post'un Yayincisi, Beyaz Saray'a Gazetecileri Afganistan'dan Çikarmasi Çagrisi Yapti

Washington Post’un yayincisi ve CEO’su Fred Ryan, Afganistan’in Taliban kontrolüne geçmesi üzerine, ülkedeki 200’den fazla gazeteci, destek çalisani ve ailelerinin ülkeden çikartilmasi için Beyaz Saray’a çagri yapti.

The Hill’in haberine göre, Ryan, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan’a yazdigi e-postada “New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post adina, Afganistan’da bulunan 204 gazeteci, destek çalisani ve ailelerinin acilen ABD askerleri tarafindan Kabil’in sivil bölgesinden alinarak tahliye uçusu için havalimaninin askeri bölgesine götürülmesini rica ediyorum.” ifadelerini kullandi.

Ryan, Sullivan’a bu kisilerin tehlike altinda olduklarini ve güvenlik için ABD yönetiminin destegine ihtiyaç duyduklarini kaydetti.

Beyaz Saray, agustos basinda, Özel Göçmen Programi’nin Amerikan medya kurulusu çalisanlari da dahil olmak üzere risk altindaki Afganlari kapsayacak sekilde genisletilecegini açiklamisti.

- Taliban'in Afganistan'a hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, dün Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA