Japonya Basbakani Suga'dan Tokyo'daki Tartismali Tapinaga Bagis

Japonya'da Basbakan Suga Yosihide, ülkesinin Ikinci Dünya Savasi'nda teslim olmasinin yil dönümünde tartismali Yasukuni tapinagina bagis yapti.

Basbakan Suga, dönemin Imparatoru Hirohito'nun Japonya'nin teslim oldugunu ilan ettigi Agustos 1945'teki mesajinin yil dönümünde, Tokyo'daki tartismali tapinaga bagista bulundu.

Suga tapinagi ziyaret etmedi.

Kyodo ajansina göre, önceki Basbakan Abe Sinzo'nun Aralik 2013'teki tapinagi ziyareti sonrasi, Japonya'da simdiye kadar görevdeki bir basbakan tapinaga ugramadi.

Yildönümü kapsaminda, Çevre Bakani Koizumi Sinciro, Egitim Bakani Hagiuda Koiçi ve Uzay Politikalarindan Sorumlu Devlet Bakani Inoue Sinci, Savunma Bakani Kisi Nobuo ile Ekonomik ve Mali Politikalar Bakani Nisimura Yasutosi de tapinaga gitmisti.

- Bölgesel tepkiler

Basbakanin bagisi ile bakanlarin resmi ziyaretleri, komsu ülkeler Çin ve Güney Kore'den tepki çekti.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hua Chunying, Tokyo hükümetine yönelik tepkisinde, Yasukuni tapinagini "Japon militarizminin sembolü" olarak niteledi.

Hua, "Bazi Japon siyasetçilerinin Yasukuni baglamindaki hareketleri tarihi adaleti küçük düsürüyor ve Çin dahil magdur Asya toplumlarinin duygularini incitiyor." dedi.

Güney Kore Disisleri Bakanligi ise "derin hayal kirikligi" olarak nitelendirdigi ziyaret sonrasi, Japon siyasetçilere "tarihi alçak gönüllükle düsünün" çagrisi yapti.

Ilk olarak 1869'da insa edilen tapinagin, Ikinci Dünya Savasi'nda ölen 2,5 milyon kisinin anisini onurlandirdigi ancak tapinak kesislerinin 14 savas suçlusunu 1978 yilinda "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartismali statüsünü korudugu biliniyor.

Kaynak: AA