Bakan Karaismailoglu Sel Felaketinin Yasandigi Sinop'ta Konustu Açiklamasi (2)

'Toplamda 17 helikopter, 1512 personel, 357 araç ve is makinesi su anda Ayancik, Türkeli ve çevre köylerinde faaliyet göstermektedirler' 'Yikilan, hasar gören bütün yollarimiz için hasar tespit islemi tamamlanmistir'.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Toplamda 17 helikopter, 1512 personel, 357 araç ve is makinasi su anda Ayancik, Türkeli ve çevre köylerinde faaliyet göstermektedirler." dedi.

Karaismailoglu, sel felaketinin yasandigi Sinop'un Ayancik ilçesindeki incelemelerinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Ayancik ve Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde arama ve kurtarma ekiplerinin çalismalarini araliksiz sürdürdügünü ifade etti.

Bozkurt ilçesinde de önemli bir afet yasandigina isaret eden Bakan Karaismailoglu, "Özellikle Bozkurt, Ayancik ve baglantili köylerle ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Bölgedeki çalismalara destek vermek için çok sayida AFAD, UMKE, TSK ve Jandarma Arama Kurtarma ekibi sevk edilmistir. Yine bölgedeki afetin etkilerini ortadan kaldirmak için DSI, Yapi Isleri, Iller Bankasi ve devletimizin bütün kurumlari, özellikle belediyeler ve basta Samsun Büyüksehir Belediyesi büyük bir çaba göstermektedir. Toplamda 17 helikopter, 1512 personel, 357 araç ve is makinesi su anda Ayancik, Türkeli ve çevre köylerinde faaliyet göstermektedirler." diye konustu.

- Sel bölgesinden 398 kisi tahliye edildi

Ayancik ilçesi ve mahallelerinde yasayan 398 afetzedenin dün gece bölgeden tahliye edildigini belirten Karaismailoglu, sunlari söyledi:

"Enerji bakimindan da köylerimizde sikintilar var. Çünkü köylerimiz için kara yolu açma çalismalarimiz yogun bir sekilde devam ediyor. Enerji konusunda Ayancik merkezde su an itibariyla sehrin yüzde 70'ine elektrik vermis durumdayiz. Bu gece itibariyla Ayancik'in yüzde 80'ine, yarin itibariyla Ayancik'in tamamina elektrik vermek için yogun bir çaba sürdürüyoruz. Içme suyu bakimindan Ayancik'ta mevcut içme suyu sebekesi çok büyük tahribat gördü. Bu gece 22.00 itibariyla da Ayancik merkezine sebeke suyu vermeye baslayacagiz. Insallah onu da kalici sebekeyle sehrin tamamina su verecegiz. Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin 28 ekibi hasar tespit çalismalarina Ayancik ve Türkeli ilçelerinde devam edecek. Insallah en kisa sürede bu hasar tespitlerini de bitirecegiz. Hem binalarin gördügü hasar hem de araçlarin gördügü hasar konusunda yogun bir çalisma var."

- "Yardimlarimiz deniz yoluyla da ulastirilmaktadir"

Bakan Karaismailoglu, sel nedeniyle ulasimda da sikintilar olduguna dikkati çekerek söyle devam etti:

"Dün gece itibariyla kapali olan Sinop-Ayancik yolunu yogun çalisma sonucunda ulasima açtik. Yagislar nedeniyle Ikisu Köprüsü'nde hasar meydana gelmistir. Bu nedenle Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ve Ayancik-Sakiz yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafige kapatilmistir. Ayancik-Türkeli yolu için Ayancik-Çay yolu, Ayancik-Erfelek istikameti için de Türkmen köyü ve Hatip köyü yolu alternatif güzergah olarak kullanilmaktadir. Ayrica Türkeli'ne denizden nakliye yapilmaktadir. Yardimlarimiz deniz yoluyla da ulastirilmaktadir. Su anda Türkeli ile Çatalzeytin arasinda ulasim sikintisi var onu da deniz yoluyla saglamaya çalisiyoruz."

Kastamonu'da Çatalzeytin Köprüsü, Küre Ikiçay Köprüsü ve Azdavay Köprüsü'nün yikildigini, Valay 1 Köprüsü ile Kanliçay Köprüsü'nün de hasar gördügünü belirten Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Söz konusu köprüler ve yollar trafige kapatilmis durumdadir. Kastamonu-Çatalzeytin-Bazkurt yolu, Kastamonu-Bozkurt yolu, Pinarbasi-Ulus yolu, Çatalzeytin-Inebolu yolu su an açilmis durumdadir. Kastamonu-Inebolu yolunun alternatifi olarak Kastamonu-Çatalzeytin, Inebolu yolu, Kastamonu-Senpazar yolu için yine alternatif olarak Kastamonu-Bartin-Kurucasile yolu, Azdavay-Daday alternatif yolu için de su an itibariyla Kastamonu-Azdavay yolu kullanilmaktadir. Bartin'da da Kavlakdibi Köprüsü ile Kumluca 2 Köprüsü yikilmistir. Kumluca-Abdipasa yoluna alternatif olarak da Bartin-Kozcagiz, Kumluca yolu kullanilmaktadir. Bartin-Abdipasa yolu ise trafige açiktir su anda. Bartin-Karabük yolunun alternatifi ise Bartin-Kozcagiz, Hasankadi, Yenice, Karabük yolu su an faaliyet göstermektedir. Bartin-Karabük yolunun da gece saatlerinde trafige açilmasi için Karayollari Genel Müdürlügümüz yogun bir sekilde çalismaktadir. Yikilan, hasar gören bütün yollarimiz için hasar tespit islemi tamamlanmistir."

Ülkenin çok sik afet yasamaya basladigina dikkati çeken Bakan Karaismailoglu, "Allah bir daha bu afetleri ülkemize ve bizlere yasatmasin ama afet oldugu durumlarda da biz hemen AFAD'in koordinasyonunda koordine olup bütün ülkemizin kurumlari, belediyeleri, valilikler topyekun bir mücadeleye giriyoruz. Bugün de onun örnegini görüyoruz. Sinop'ta, Kastamonu'da ve Bartin'da. Yine bu masa etrafinda bugün yaptiklarimiz ve yarin yapacaklarimizi planliyoruz. Güçlü bir sekilde sehirleri ayaga kaldirmak için mücadele var. Yine bu afetin izlerini de insallah ortadan kaldiracagiz." dedi.

(Bitti)
Kaynak: AA