Solunum Yoluna Kaçan Herhangi Bir Yabanci Cisim Çocuklarda Yasami Tehdit Ediyor

Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocuklarda solunum yoluna yabanci cisim kaçtiginda tam tikanma ile ani ölüme yol açabilecegini söyledi. Doç. Dr. Özdemir, "Solunum sikintisi olusturmayan yabanci cisimler ise bir süre sonra siddetli akciger enfeksiyonlarina, brons iltihaplanmalarina neden olur. Bu noktada bu cisimlerin çikarilmasi daha da zorlasir. Aman dikkat" dedi.

Solunum Yoluna Kaçan Herhangi Bir Yabanci Cisim Çocuklarda Yasami Tehdit Ediyor
Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocuklarin yasayabilecegi ölümcül kazalar konusunda anne babalara önemli uyarilarda bulundu. Çocuklarda solunum yoluna yabanci cisim kaçmasinin ölümcül olabilecegine dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir, "Vücudumuzda solunum yoluna yabanci bir maddenin girmesini önleyen çok sayida savunma mekanizmasi var. Bununla birlikte, bu mekanizmalarin hiçbiri kusursuz degil ve yabanci cisimler siklikla çocuklarin solunum yoluna kaçar. Solunum yoluna kaçan herhangi bir yabanci cisim çocuklarda yasami tehdit eden bir durumdur" diye konustu.



Yas ile uyumlu besinler

Çocukluk çaginda, yas ile uyumsuz besinlerin çocuga verilmesi ile bu maddelerin solunum yoluna kaçabilecegini ifade eden Doç. Dr. Özdemir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Özellikle çerez, et parçalari, sert meyve parçalari, seker parçalari küçük çocuklarda solunum yoluna en çok kaçan maddelerdir. Yutma fonksiyonu tam olarak gelismemis, disleri tümüyle çikmamis çocuklarda bu tür yiyeceklerin verilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu tür yiyecekleri yerken çocugun aglamasi, gülmesi, konusmasi solunum yoluna kaçmayi kolaylastirir. Solunum yoluna kaçabilen diger maddeler, çocugun giysileri üzerindeki çengelli igneler, boncuklar, kalem parçalari, oyuncak parçalari, ignelerdir. Solunum yoluna yabanci cisim girmesi durumunda, tam tikanma ile çocuklarda ani ölüm görülebilir. Ani baslayan öksürük, morarma, bogulma hissi, solunum sirasinda islik sesi çikmasi veya hiriltili solunum gibi durumlar da sik görülen belirtilerdir. Bazen çocuklar öksürerek yabanci cismi çikarabilirler; ancak özellikle 2-3 yas altinda öksürerek çikarma genellikle mümkün olmaz. Solunum sikintisi yaratmayan yabanci cisimler bir süre sonra siddetli akciger enfeksiyonlarina, brons iltihaplanmalarina neden olur. Bu noktada bu cisimlerin çikarilmasi daha da zorlasir."

Öte yandan, teshisin hastanin hikayesinin sorgulanmasi, dikkatli muayene ve radyolojik incelemelerle koyulabilecegini kaydeden Kent Hastanesi Çocuk Cerrahi Tunç Özdemir, “Hastanin nefes borusunda yabanci cisim varligi süphesi varsa, yabanci cismin çikarilmasi için mutlaka endoskopi (bronkoskopi) yapilmalidir. Solunum yolundaki yabanci cismi çikarmak için uygulanan bronkoskopi oldukça özellikli bir girisimdir. Çocuklar için özel tasarlanmis ekipman ile, deneyimli ellerde, ameliyathanede yapilmalidir” dedi.

Özdemir bu tür kazalarin yasanmamasi için de “Çocuklar yaslarina uygun besinler ile beslenmeli, solunum yoluna kaçma durumu olan materyaller çocugun ulasamayacagi yerlerde bulundurulmali, çocugun giysilerine çengelli igne, toplu igne gibi seyler tutturulmamali” önerisinde bulundu.
Kaynak: İHA