EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Yelkenbiçer Açiklamasi 'Iklim Degisikligi Insanlik Için Kirmizi Alarm'

Dünyanin dört bir yanindan orman yanginlari, asiri sicaklar ve ani saganaklarin yol açtigi sel haberleri gelirken, hava olaylariyla ilgili de üst üste yeni rekorlar kiriliyor. Son iklim degisiklikleri gölgesinde gerçeklesen Birlesmis Milletler Hükümetler arasi Iklim Degisikligi Paneli’nin (IPCC) önceki gün yayimlanan raporu ise dikkatleri bu noktaya çevirdi. 66 ülkeden 234 bilim insani tarafindan hazirlanan raporda, iklimin insan faaliyetleri sonucu degistigi ve bu faaliyetlerin küresel isinmayi, en azindan son 2 bin yildir görülmemis bir seviyeye çikarttiginin alti çizildi.

EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Yelkenbiçer Açiklamasi 'Iklim Degisikligi Insanlik Için Kirmizi Alarm'
Küresel isinmanin önüne geçilemezse bazi bölgelerin yasanilamaz hale gelebilecegi uyarisi, AB Yesil Mutabakat konusunda siklikla uyarida bulunan ve çalismalar yürüten EGIAD’in bir kez daha hakliligini gösterdi. Rapordaki bulgulara göre insanligin iklim üzerindeki zararli etkisinin "gerçek" olduguna isaret edilirken, sera gazlarinin atmosfere saliniminin devam etmesi sonucu yaklasik 15 yil içinde önemli bir sicaklik siniri asilarak dünya yasanmaz bir hale gelecek. Raporun sonuçlarini degerlendiren EGIAD Ege Genç Is Insanlari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, kömürden vazgeçerek temiz enerji kaynaklarina dönmenin, dogayi korumanin önemine dikkat çekerek, is dünyasina yönelik önemli açiklamalarda bulundu.

"Benzersiz bir iklim krizi ile karsi karsiyayiz"

2015’te imzalanan Paris Anlasmasi’nin önemini hatirlatan EGIAD Baskani Yelkenbiçer, su ana dek 190’dan fazla devletin onayladigi anlasmanin, küresel sicaklik artisini 2 santigrat derece, hatta sanayilesme öncesi seviye olan 1,5 derecenin altinda tutmayi hedefledigine vurgu yaparak, “Bu hedeflere ulasmak için dünya ülkelerinin acilen ekonomilerinde degisikliklere gitmesi gerekmekte. Önümüzdeki 10 yil, gezegenimizin gelecegini güvence altina almak için çok kritik bir süreç. Iklim degisikligi artik gelecegin sorunu degil, bugünü ve her bölgeyi etkileyen bir sorun haline geldi. Insan kaynakli iklim degisikligi simdiden dünyanin her bölgesinde birçok asiri hava ve iklim hareketine yol açiyor. Esi benzeri görülmemis seviyede gerçeklesen iklim degisikligi, deniz seviyesinin yükselmesi gibi bazi gelismeleri geri döndürülemez seviyeye getirmekte. Karbondioksit (CO2) ve diger sera etkisi yapan gazlarin salinimlarinda güçlü ve sürekli azalma saglayabilirsek, hava kalitesini iyilestirip 20 ila 30 yil içinde küresel sicakliklarin dengelenmesini saglayabiliriz” diye belirtti.



"Yesil Mutabakat Türkiye için zaruri bir adimdir"

Küresel isinmanin 2100 yili sonrasinda da sürecegini belirten Yelkenbiçer, yaz aylarinda görülecek isinma miktarinin orta ve kötümser senaryolara göre 80 yil içinde 3,5 - 6,5 derece arasinda degisim gösterecegini ifade etti.

Avrupa Birligi tarafindan açiklanan Avrupa Yesil Mutabakat Çagrisi (European Green Deal) ile 2030’a kadar karbon saliniminin yüzde 50 azaltilacagi, 2050 yilina kadar ise sifir karbon salim hedefine ulasilmasinin hedeflendigini belirten EGIAD Baskani Yelkenbiçer, “Avrupa Birliginin ‘Yesil Mutabakat’ adini verdigi bu yeni büyüme stratejisi, sanayiden tarima, ulasimdan enerjiye ’karbonsuz bir ekonomi’ modeli getirirken, ticareti de yeniden sekillendirecek. Avrupa Komisyonu, bu hedefe yönelik 1 trilyon Euro’luk bir yatirim plani açikladi.

AB’nin bu süreçteki öncelikleri; çevre dostu teknolojilere yatirim yapilmasi, sanayide inovasyonun desteklenmesi, özel ve toplu tasima sektörlerinde ulasimin temiz, ucuz ve saglikli alternatifler ile sunulmasi, enerji sektörünün karbonsuzlasmasi ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarina geçis, binalarin yesil enerjiye duyarli hale getirilmesi olarak siralanmakta. Bu baglamda Gümrük Birligi’nin güncellenmesi konusu da gündeme gelmekte. Avrupa Birligi, Türkiye’nin en büyük ticaret ortagi. Bu baglamda Ticaret Bakanliginin öncü rol üstlenip, atilacak adimlari belirlemek hedefiyle, ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluslariyla is birligi halinde ’Yesil Mutabakat Eylem Plani’ni hazirlamasini da çok olumlu buluyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA