(Özel) Ekmek Parasi Için Yüzlerce Kilometre Uzaktan Geliyorlar

Findik toplayarak ekmek paralarini kazanmak üzere Dogu ve Güneydogu illerinden Alapli’ya gelen mevsimlik tarim isçileri, Kaymakamligin göstermis alanlarda çadirlarini kurmaya basladilar.

(Özel) Ekmek Parasi Için Yüzlerce Kilometre Uzaktan Geliyorlar
Karadeniz bölgesinde findik hasadinin baslamasina sayili günler kala mevsimlik tarim isçileri de findik bölgelerine gelmeye basladi.

Ilk kafilenin geldigi köylerden biri de Mollabey köyü oldu. Dogu ve Güneydogu illerinden köylere gelmeye baslayan çok sayida mevsimlik isçisi, Alapli Kaymakamligi tarafindan hazirlanan konaklama alanlarindan olan Mollabey mevkisindeki Pazar alana çadirlarini kurmaya basladi.

Büyük çogunlugu dün gece saatlerinde kente giris yapan isçiler, bereketli bir sezon olmasini ümit ettiklerini belirtti.

Mevsimlik isçilerin konaklayacaklari barinaklar, alt yapi ve özellikle de içme suyu modern dus alma , tuvalet ihtiyaç gibi temel ihtiyaçlarin karsilandigini söyleyen Alapli Mollabey Muhtari Savas Karaca, "Ailelerine parayi kazanabilmek için yüzlerce kilometre uzaktan bölgemize gelen 7000 bin mevsimlik isçilerinden 3500 kisi Mollabey Köyünde kaliyorlar. bunun 1500 kisi evlerde kaliyorlar. Çadirlarda kalan 2000 kisi için Kaymakamligimiz tarafindan buraya 300 metre üzerinden erkek ve bayanlar için konaklama yeri yapildi. Her blokta 24 tuvalet ve banyo olmak üzere bir engelli tuvaletimiz var. Su an çalismalar devam ediyor. bugün yârin Müteahhit tarafindan bitmis olarak teslim edilmesini bekliyoruz. bu aileleri rahat bir ortamda kalmalarini saglamak bizim asli görevlerimizden biridir. Bende Mollabey Muhtari olarak, burada çalisacak olan misafir isçi kardeslerimizin ihtiyaçlarini karsilamak için Muhtarlik olarak üzerimize düsen görev ne ise onu fazlasiyla yapmak için gayret gösteriyoruz” diye konustu.

Alapli’ya 22 saatlik yolculugun ardindan geldiklerini söyleyen Mehmet atik söyle konustu:

"7-8 kisilik bir aile olarak findik topladigimizda, bir ayda yaklasik 30 bin lira kazaniyoruz. Bunun yaklasik 6 bin lirasini, zorunlu ihtiyaçlarimiz için burada harciyoruz. 20-25 bin lira civari bir parayla geri dönüyoruz. Su anda buradaki yasam sartlarindan oldukça memnunuz. Elektrigimiz, suyumuz, modern banyo ve evimizde olmayan tuvalet binalarimiz var. Kaymakamimizdan ve muhtarimizdan Allah razi olsun. Neye ihtiyacimiz varsa hepsini hazirlamislar" diye konustu.

Kaynak: İHA