Myanmar'da Darbe Karsitlari, Çatismalarda En Az 40 Askerin Öldürüldügünü Ileri Sürdü

Myanmar'da ordu ile darbe karsiti silahli gruplar arasinda geçen hafta yasanan çatismalarda en az 40 askerin öldürüldügü öne sürüldü.

Darbenin ardindan 5 Mayis'ta protestocular tarafindan kurulan Halk Savunma Gücünden (PDF) yapilan açiklamada, 2 ila 4 Temmuz'da Sagaing bölgesinde Myanmar ordusunun sivillere saldirmasi üzerine çatismalarin yasandigi bildirildi.

Açiklamada, çatismalarda PDF mensuplarinin en az 40 askeri öldürdügü ve 3 askeri araci havaya uçurdugu iddia edildi.

Bölgede faaliyet gösteren etnik silahli gruplardan Kaçin Bagimsizlik Ordusunun (KIA) da Myanmar ordusuyla çatismalarda PDF mensuplarina yardimci oldugu kaydedildi.

Çatismalardaki can kaybi iddialarina iliskin Myanmar ordusundan açiklama yapilmadi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 898 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA