(ÖZEL) Tarihi Köprüye Çikan Yeni Antik Tas Yollar Bulundu

Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde Dogu Roma yani Bizans Imparatorlugu döneminde yapilan ve 16. yüzyilda Kanuni Sultan Süleyman’in Bagdat seferinde ordusunu geçirdigi tarihi Kirkgöz Köprüsü’nde restorasyon plani hazirliklarina baslanirken, çalismalari kapsaminda ayrica köprüye çikan yeni antik tas yollar da bulundu.

(ÖZEL) Tarihi Köprüye Çikan Yeni Antik Tas Yollar Bulundu
Tarihi Kirkgöz Köprüsü Bolvadin ile Sultandagi arasinda, Eber Gölü’ne akan Akarçay üzerinde bulunuyor. Dogu Roma (Bizans) Imparatorlugu döneminde yapilan Kirkgöz Köprüsü, 16. yüzyilda Kanuni Sultan Süleyman’in Bagdat seferine hazirlik yapmasi üzerine yapilan yol onarimi sirasinda Mimar Sinan tarafindan onarildi. Ipek Yolu üzerinde bulunan köprü Mimar Sinan tarafindan 64 göze kadar uzatilarak uzunlugu 400 metreye kadar ulasmistir.

Köprü çevresinde sondaj çalismasi basladi

Köprüyle ilgili uzun bir aradan sonra restorasyon karari alinirken, köprü çevresinde sondaj çalismasina baslanildi. Sondajla köprünün temeline inilecegi ve çikacak sonuçlara göre Eskisehir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan gerekli restorasyon planlarinin hazirlanacagi belirtildi. Ardindan planlar dogrultusunda restorasyona baslanacagi kaydedildi. Çalismalarin Afyonkarahisar Il Kültür ve Turizm Müdürlügü koordinesinde yapildigi ögrenildi.

Bulunan yeni antik yollarda çalismalar titizlikle yapiliyor

Çalismalar kapsaminda ayrica köprüye çikan ya da köprünün devami niteliginde olan yeni tas yollarda bulundu. Antik dönemde yapilan yollarin kral yolu olmasi ihtimali üzerinde duruluyor. Bölgede yürütülen çalismalari vatandaslar ise olumlu karsilayarak, köprüye daha dogrusu tarihe sahip çikilmasinin kendilerini mutlu ettigini ifade ettiler.

Öte yandan bölgede yürütülen çalismalari Ihlas Haber Ajansi kameramanlari tarafindan drone ile havadan da görüntülendi.
Kaynak: İHA