IYI Parti'li Nuhoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul'un Sadece Kazi Maliyeti 75 Milyar Liranin Üzerinde'

IYI Parti Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu, ÇED raporundaki fiyatlarla hesaplandiginda, Kanal Istanbul'un sadece kazi maliyetinin 75 milyar liranin üzerinde oldugunu söyledi.



Nuhoglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, "Kanal Istanbul, fizibilitesi yapilmadigi, uygulanabilir oldugu ispatlanmadigi için, bir düsünceden, bir taslaktan öteye geçip bana göre, henüz proje vasfini kazanamamistir." diye konustu.

Kanal Istanbul'un acil ihtiyaç olmamasi nedeniyle yapilmasini istemediklerini anlatan Nuhoglu, bunun için yapilacak harcamanin daha aziyla, çok daha acil ve önemli islerin yapilabilecegini belirtti.

Kanal Istanbul için geçis garantileri verilmesinin "yeni bir soygun" oldugunu ileri süren Nuhoglu, "Hiçbir zaman gerçeklesmesi mümkün olmayacak geçisler söz konusudur. Geçisler 2039 ve sonrasi için, 68.000 gemiye asla ulasamaz." dedi.

Montrö Bogazlar Sözlesmesi'nin tartismaya açilmasinin siyasi sonuçlarinin olabilecegini kaydeden Nuhoglu, "Emekli 126 degerli büyükelçimizin ve baska yönlere çekilse de 104 amiralin açiklamalari dikkate alinacak kadar önemlidir." ifadesini kullandi.

Uluslararasi asil ihaleye çikmak için fizibilite raporunun olmadigini, ÇED Raporunun ise çok yetersiz ve çeliskili oldugunu iddia eden Nuhoglu, "Uluslararasi normal bir firma ihaleye girmez. Uluslararasi yatirimci, arkasina kendi ülkesinin niyetleri, siyasi çikarlari ve tam destegi olmadan gelmez. Hangi modelle olursa olsun, yatirim için gelen firma, sözlesmenin sartlarini, tahkim dahil kendi belirler. Türkiye Cumhuriyeti bu proje safsatasini uzun süre devam ettiremez." degerlendirmesinde bulundu.

Kanal kazisinin ÇED raporunda 1.17 milyar metreküp olarak yazildigini ancak gerçekte bu miktarin 1.8 milyar metreküpten çok olacagini söyleyen Nuhoglu, "ÇED raporundaki fiyatlarla hesaplandiginda sadece bu kazinin bedelinin, Kanal'in tamami için ifade edilen 75 milyar liranin üzerinde oldugu görülmektedir." görüsünü paylasti.

Nuhoglu, "En son Ulastirma ve Altyapi Bakani ile Cumhurbaskani'nin ifade ettigi 15 milyar dolari esas alsak, maliyetin bunun en az 3 kati olacagini söylemek mümkündür." diye konustu.

Kaynak: AA