Libya'dan Ülkeyi Diktatörlüge Geri Döndürecek Her Türlü Anayasal Temele Ret

Libya'daki siyasi ve askeri kurumlar, darbeci general Halife Hafter'in de cumhurbaskani adayligina izin veren anayasal temelin kabul edilmesine karsi çikti.

Libya'daki siyasi ve askeri kurumlar, ülkede yaklasan seçimlerde kan dökülmesine neden olanlarin adayligina izin vererek despotlugun geri dönmesine yol açacak anayasal temelin kabulünü reddettiklerini açikladi.

Libya Siyasi Diyalog Forumu üyelerinin, 28 Haziran-3 Temmuz'da Isviçre'de düzenlenen toplantilarda, 24 Aralik seçimleri için anayasal temel konusunda uzlasma saglayamadiginin duyurulmasinin ardindan Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Baskani Halid el-Misri, Adalet ve Insa Partisi (JCP) ve orduya bagli Trablus'un Batisini Koruma Gücü'nden art arada açiklamalar geldi.

DYK Baskani Misri, Facebook hesabindan yaptigi açiklamada, diyalogun güçlesmesinin sebebinin, askerlere ve yabanci ülke vatandasi olanlara da aday olma imkani taninmasi gibi durumlarin dayatilma çabasi oldugunu söyledi.

Libya'nin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Halife Hafter'e hitaben Misri sözlerini söyle sürdürdü:

"Askeri üniformani çikar, ABD vatandasligindan çik, savas suçlariyla iliskili hukuki durumunu düzelt, ancak mühimmat sandiklarinda kaybettigin gibi sen yine oy sandiklarinda da kaybedeceksin."

Adalet ve Insa Partisi (JCP) resmi Facebook sayfasindan yaptigi yazili açiklamada, siyasi diyalog toplantilari ve bunlara bagli sonuçlarin hiçbir ayrim yapilmaksizin tüm ulusal siyasi akimlarin ve gruplarin toplu siyasi katilimini gerektirdigini belirtti.

Açiklamada, "Partinin ülkede ulasilmasini istedigi mesele, despotizmi ve tek adamlik yönetimini reddeden, halkin sikintilarini çözen istikrarli ve sivil bir devletin insasidir." ifadeleri yer aldi.

Parti; BM misyonunun, bu toplantiya daha iyi hazirlanip, onaylanmis yol haritasina odaklanirken diyalog forumunu mümkün olan en kisa sürede düzenlemesi için çaba göstermesini talep etti.

Bati Trablus Koruma Gücü, ise yaptigi açiklamada Hafter'i kastederek "Libyalilarin kaninin dökülmesine neden olan ve ülkede mesru yönetime karsi darbe girisimine kalkan bir kisinin adayligina izin verecek her türlü teklif ve sonucu tamamen reddettigini" ilan etti.

Güç, Anayasa tasarisina referandum yapildiktan sonra Libyalilarin kabul edecegi sekliyle gelecek seçimlerin icrasinin zorunlu olacagini vurguladi.

Öte yandan Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe Twitter hesabindan BM heyeti ve ülkedeki tüm ulusal taraflara yaptigi çagrida, sorumluluklarinin farkinda olmalarini ve genel kamu yararini göz önüne almalarini ve seçimlerin tarihinde yapilmasini saglayacak bir sekilde uzlasi saglanmasini istedi.

Libya'da uluslararasi taraflarca kabul edilmis ulusal mutabakat hükümetine karsi yillarca savasan milislerin komutani ve emekli asker Halife Hafter'in de cumhurbaskani adayligina izin veren anayasal temelin kabul edilmesi endiseleri yasaniyor.

Daha önce BM himayesinde onaylanan yol haritasi, anayasa taslaginin seçimlerden önce referanduma sunulmasini öngörüyor. Ancak Libya'da bir grup zamanin kisitli olmasi ve lojistik engellerden dolayi referandumun seçim sonrasina ertelenmesi ve geçici bir anayasal temelin kabul edilmesi çagrisinda bulunuyor.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.
Kaynak: AA