Çinli Taykonotlar Yeni Uzay Istasyonundaki Ilk Uzay Yürüyüsünü Yapti

Çinli taykonotlarin, Pekin yönetiminin kurmakta oldugu Tianhe (Göksel Uyum) Uzay Istasyonu'nda ilk uzay yürüyüsünü gerçeklestirdigi bildirildi.

Çin Ulusal Uzay Dairesinden yapilan açiklamada, Çinli 2 taykonot Liu Boming ve Tang Hongbo'nun, 15 metrelik robotik kolu kurmak ve bazi teknik çalismalar için uzay istasyonunun disina çiktigi duyuruldu.

Açiklamada, taykonotlarin, robotik kolun kurulumunu basariyla gerçeklestirdigi kaydedildi.

Üçüncü taykonot Nie Haisheng'in ise istasyon içerisinde kalarak, robotik kolun kurulumuna destek verdigi belirtildi.

Robotik kolun ileriki süreçlerde istasyon disindaki ekipmanlarin kurulumu gibi çesitli görevlerde kullanilacagi ifade edildi.

Taykonotlar, Tianhe Uzay Istasyonu'na, 3 aylik bir görev kapsaminda 17 Haziran'da ulasmisti.

Çin Ulusal Uzay Dairesi, uzay istasyonuna iki modül daha eklemek için 2022 sonuna kadar toplam 11 firlatis yapmayi planliyor.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal olmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök Gemisi-2) kargo mekigi ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Çekirdek modüle ek olarak "Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

"Tiengong" (Göksel Saray) adi verilen istasyonun, 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanli sefer ve 4 kargo seferi yapilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA