Izmir'de 'Gönüllü Son Hasat Projesi'yle Tarlada Son Hasat 'Iyilik' Için Yapiliyor

Gönüllü Son Hasat Projesi'yle üretici tarafindan toplanmayan ürünler gönüller tarafindan hasat edilerek ihtiyaç sahiplerine ulastiriliyor.

Ege Ihracatçi Birliklerinden (EIB) yapilan açiklamaya göre, projenin Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, Konak Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü, Spor Toto Kulübü Baskanligi ve Uluslararasi Damla Gönüllüleri Dernegi paydasliginda yürütüldügü belirtildi.

Proje kapsaminda, 2021 yili sonuna kadar her ay bir üretim alanindaki toplanmayan ürünler önceden egitilmis gönüllüler tarafindan hasat edilecek ve toplananlar ihtiyaç sahiplerine dagitilacak.

Projenin ilk etkinliginin Izmir’in Kinik ilçesinde Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Kinik Kaymakami Erol Türkmen, Kinik Belediye Baskani Sadir Dogruer, Izmir Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Oktay Darcan, Konak Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ruhsan Özdemir Çiftçi, Spor Toto Kulübü ve Uluslararasi Damla Gönüllüleri Derneginin katilimlariyla domates tarlasinda gerçeklestirildigi bildirildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Uçak, projeyle kayip olacak taze gidalarin tekrar insan tüketimine yönlendirilmesini hedeflediklerini ayrica gida sistemi içindeki bitkisel üretimde hasat öncesi kayiplarin nedenlerini vurgulamayi amaçladiklarini belirtti.

Gönüllü hasatlarin ekonomik ve toplumsal birlikteligi güçlendirecegini aktaran Uçak, sunlari kaydetti:

"Hasat öncesi kayiplari önlemek adina bir toplama gelenegi ve sürdürülebilir gida için temel bir strateji olarak benimsenecek. Proje, her kesimden tüketicinin saglikli, yeterli, dengeli ve esit beslenme hakkina katki saglayacagi gibi toplumsal dayanismayi güçlendirecek, gida kayiplarinin ve israfin önlenmesi bilincini gelistirecek. Gönüllüler açisindan ise özellikle pandemi sürecinde kirsalda keyifli zaman geçirmek ve bir nevi ekolojik terapi olacak."

Kaynak: AA