Gazze'de Üretim Yerlerinin Yüzde 90'Inin Israil'in Engellemesi Nedeniyle Çalisamaz Durumda Oldugu Bildirildi

Israil ablukasi altindaki Gazze Seridi'nde üretim yerlerinin yüzde 90'inin saldirilar sonrasinda uygulanan kisitlamalar nedeniyle çalisamaz durumda oldugu belirtildi.

Gazze Seridi'ndeki Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Baskani Cemal el-Hudari, yaptigi yazili açiklamada, bölgedeki üretim tesislerinin "yüzde 90'inda çalismanin durdugunu" ve "yüzde 10'unun kismen çalistigini" duyurdu.

Israil'in "Gazze'deki özel sektöre 100 milyon dolardan fazla malin erisimini engelledigi" bilgisini veren Hudari, "Bu mallar, Israil limanlarinda ve depolarinda tutuluyor. Kerm Ebu Salim'den geçisler iki aydir neredeyse kapali." ifadelerini kullandi.

Hudari, söz konusu mallarin sanayi, ticaret ve tarimda kullanilmak amaciyla yasalara uygun biçimde ve resmi ithalat izniyle Israil limanlarina geldigini kaydetti.

Israil'in ticari kapidan girisleri engellemesi nedeniyle Gazze'deki ekonominin ciddi bir sekilde etkilendigine dikkati çeken Hudari, bölgedeki Filistinlilerin hayatinin tüm yönleriyle etkilendigini, yüksek olan issizlik ve yoksulluk oranlarinin daha çok arttigini kaydetti.

Israil, 2006'dan bu yana Gazze Seridi'ni kara, hava ve denizden abluka altinda tutuyor.

Israil, bölgeyi hedef alan 10 Mayis'taki saldirilarindan bu yana Gazze'nin tek ticari sinir kapisi durumundaki Kerm Ebu Salim'den geçislere kismen izin veriyor.

Kaynak: AA