Japonya Ile Fransa'dan 'Serbest Ve Açik Hint-Pasifik' Vizyonu Için Is Birligi Vurgusu

Japonya ile Fransa, Çin'in tehditkar faaliyetleri karsisinda "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesine yönelik güvenlik is birliginin sürdürülmesinde anlasti.

Japonya Basbakani Suga Yosihide ile Tokyo Olimpiyatlari açilis töreni kapsaminda ülkeyi ziyaret eden Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, gerçeklestirdikleri görüsmede ikili ve bölgesel iliskileri ele aldi.

Suga ve Macron, Çin'in tehditkar faaliyetlerine karsi hukukun üstünlügüne dayali "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun gerçeklestirilmesine yönelik yakin is birliginin gelistirilmesinde mutabakata vardi.

Görüsme sonrasi duyurulan ortak bildiriye göre iki lider, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede asilara küresel düzeyde adil erisimin saglanmasi için hizli ve etkili çözüm bulunmasi gerektigini vurguladi.

Bunun yani sira Tokyo 2020 Oyunlari sürecinde Japonya'nin simdiye kadar edindigi tecrübelerin Fransa'ya aktarilmasinda da anlasildi. 2024 Yaz Olimpiyatlari, Fransa'nin baskentinde düzenlenecek.

Öte yandan iki ülke, iklim degisikligiyle mücadelede de is birligi yapacak.

Kyodo ajansi, Hint ve Pasifik okyanuslarinda ada bölgelerine sahip Fransa'nin çok uluslu askeri tatbikatlar ile bölgeye yönelik ilgisini artirdigini, ABD ve Japonya dahil demokratik ülkelerle bölge istikrarina katki sunmak istedigini bildirdi.

Kaynak: AA