Olimpiyat Arifesinde Tokyolular Evde Kalmadi

Korona virüs salgini kapsaminda uygulanan OHAL altinda Tokyo Olimpiyatlari’nin açilisini gerçeklestirmeye hazirlanan Japonya’da yetkililerin "evde kal" çagrilari karsilik bulmadi. Tokyo sokaklari dolup tasarken, olimpiyat karsitlari da organizasyonun iptali için protesto gösterisi düzenledi.

Olimpiyat Arifesinde Tokyolular Evde Kalmadi
Korona virüs salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari’nin arifesinde, Japonya’da yetkililerin yaptigi "evde kal” çagrilari karsilik bulmadi. Salgin nedeniyle uygulanan olaganüstü hale (OHAL) ragmen Tokyo’nun popüler noktalarinda yogun insan trafigi yasandi. Birçok Tokyolu dev metropolün en ünlü merkezlerinden biri olan Shibuya semtinde bulusmayi tercih ederken, bir diger çekim merkezi olan Harajuku’da da yogunluk gözlendi. Mormal sartlarda hafta sonlari dolup tasan restoran ve benzeri isletmeler, OHAL kapsaminda uygulanan alkol yasagi nedeniyle bos kaldi.

Öte yandan müsabakalara ev sahipligi yapacak eyaletlerden biri olan Saitama’da kurulan geri sayim ekrani da olimpiyat meraklilarindan büyük ilgi gördü. Bazi Japonlar "son 1 gün" ibaresi bulunan ekranin fotografini çekerek etkinlik öncesindeki son günü ölümsüzlestirdi.

"Olimpiyatlari iptal edin"

Uzun süredir elestirilerin odagindaki Tokyo Olimpiyatlari’na karsi olan protestocularin adresi de Shibuya oldu. Her gün yüzbinlerce yolcuya ev sahipligi yapan Shibuya Tren Istasyonu önünde toplanan grup olimpiyat karsiti pankartlarla dev organizasyonun iptal edilmesi çagrisinda bulundu. Uluslararasi Olimpiyat Komitesi Baskani Thomas Bach ve Japonya Basbakani Yoshihide Suga basta olmak üzere etkinlik organizatörlerinin fotograflarinin bulundugu pankartlar tasiyan protestocular "Olimpiyatlari iptal edin, hayatlari kurtarin" sloganlari atti. Grup adina konusan Tomoharu Takashi, “Olimpiyatlari gerçeklestirirsek, ülkede salginin gidisati daha kötüye gidecek. Birçok can kaybi yasanacak. Ayrica ülkedeki saglik sistemi yogunluk nedeniyle çökme noktasina gelecek” ifadelerini kullandi.

“OHAL’in hiçbir anlami yok”

Olimpiyatlar süresince insan trafigini azaltmak adina ilan edilen OHAL’i elestiren Yuki Adachi ise, “Hükümetin uygulamasi tamamen anlamsiz. Hiçbir ise yaramiyor. Olimpiyatlari gerçeklestirmenin çok riskli oldugunu düsünüyorum, ancak ekonomik nedenler ve Japonya’nin konumu nedeniyle yarin baslatmaktan baska çaremiz yok” diye konustu.

Oyunlarin Japonya açisindan bir risk teskil etmedigini kaydeden Ryen Kobayashi da, “Seyircisiz gerçeklestirilecek olmasi dolayisiyla herkes evde kalacak. Ayrica ev ortamina rahat bir sekilde izleyebilecegim için de mutluyum” dedi.



Sürpriz görevden alma

Öte yandan oyunlara 1 gün kala, organizasyon komitesi sürpriz bir karara imza atti.

Olimpiyatlarin Kreatif Direktörü Kentaro Kobayashi, Holokost hakkinda yaptigi bir sakanin ortaya çikmasinin ardindan görevden alindi. Kobayashi 1998’de katildigi bir programda saka amaciyla “Hadi Yahudilere soykirim oyununu oynayalim” cümlesini kurdugu için kamuoyundan özür diledi.

Vaka sayisi artiyor

Ayrica bugün 2’si Olimpiyat Köyü’nde kalan sporcular arasindan olmak üzere olimpiyatlarda görevli toplam 12 kisinin Covid-19 testinin pozitif çiktigi bildirildi.

Son gelisme ile birlikte oyunlarla iliskili Covid-19 vakalarinin toplam sayisi da 87’ye ulasti. Japonya genelindeki Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 853 bin 240’ye çikmis, ölü sayisi da 15 bin 115 olmustu.

Son 1 gün

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari Covid-19 salgini konusunda uluslararasi kamuoyunda dile getirilen endiselerin ardindan bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz - 8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi açiklanmisti. Japonya’da etkisini sürdüren Covid-19 salginina ragmen dev organizasyonun gerçeklestirilecek olmasi kamuoyunda tepkilere neden olurken Japonya hükümeti ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ise itirazlara ragmen oyunlarin yogun salgin tedbirleri kapsaminda yapilacagini açiklamisti.
Kaynak: İHA