Misir Cumhurbaskani Sisi, Hedasi Baraji Için Müzakere Çagrisinda Bulundu

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Etiyopya'nin Nil Nehri üzerine insa ettigi Hedasi Baraji için ciddiyetle müzakere yürütülmesi konusunda uluslararasi topluma çagrida bulundu.

Misir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Misir Cumhurbaskani Sisi Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Iki ülke arasinda öne çikan konularin ele alindigi belirtilen açiklamada, bölgedeki son gelismeler ve Hedasi Baraji konusunda görüs alisverisi yapildigi duyuruldu.

Görüsmede Sisi, "Uluslararasi toplumun barajin doldurulmasi ve isletilmesinde kapsamli, adil ve baglayici bir anlasmaya varilmasi amaciyla müzakere sürecinin ciddiyetle yürütülmesi ve siyasi iradenin zorlamasinda sorumluluk almasina ihtiyaç duyuldugu" ifadelerini kullandi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise sorunun adil bir çözüme kavusmasi için müzakere sürecinin yeniden baslatilmasi çabalarina destek verdigini kaydetti.

-Hedasi Baraji ikinci kez dolduruluyor

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, 23 Haziran'da, BMGK'den Etiyopya'nin Nil Nehri üzerine insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan Hedasi Baraji tartismasina müdahil olmasini talep etmis, Misir da barajla ilgili hazirladigi dosyayi 29 Haziran'da BM'ye gönderdigini duyurmustu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 30 Haziran'da yaptigi açiklamada, Misir, Sudan ve Etiyopya arasinda krize neden olan Hedasi Baraji'nin kullanimiyla ilgili sorunun üç ülke arasinda çözülmesi çagrisinda bulunmustu.

Etiyopya yönetimi, baraja su doldurulmasi ile Sudan ve Misir'a zarar verme niyetinde olmadigini, kalkinma amaçli elektrik üretimi için buna ihtiyaci oldugunu savunmustu.

Etiyopya, son olarak 19 Temmuz'da, Hedasi Baraji'nin ikinci kez önemli ölçüde dolduruldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA