Bulgaristan'in Yeni Parlamentosu Ilk Oturumunu Yapti

Cumhurbaskani Radev: 'Umutlarimizi birlestiren gün bugün'.

Bulgaristan'da 11 Temmuz'da yapilan erken genel seçimin ardindan olusturulan 46. Dönem Parlamentosu, ilk oturumunu gerçeklestirdi.

Cumhurbaskani Rumen Radev, oturum öncesi basina yaptigi açiklamada, "Umutlarimizi birlestiren gün bugün." dedi.

Parlamenter demokrasinin yeniden hak ettigi üstünlügüne kavusacagini umut ettigini belirten Radev, "Ülkemizdeki adalet sistemi, yolsuzlukla mücadele ve medya özgürlügü sorunlari konusunda yurt içinden ve disindan gelen endise verici uyarilar, artik bir degisime vesile olmali." diye konustu.

240 üyeli parlamentonun ilk oturumuna katilan 214 milletvekilinin yemin töreni sonrasi mecliste temsil edilen 6 parti ve ittifakin liderleri açiklamalarda bulundu.

Mecliste 65 sandalyeyle en büyük grup olan, popülist sovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (ITN) isimli partisinin baskan yardimcisi Tosko Yordanov, 15 güne kadar diger siyasi güçlerle müzakere yaparak kabine taslagi sunacaklarini bildirdi. Yordanov, ülkeyi 12 yildir yöneten eski Basbakan Boyko Borisov'un lideri oldugu Bulgaristan'in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) partisinin parlamentodaki tüm güçler tarafindan boykot edildigine vurgu yapti.

GERB adina konusan milletvekili Desislava Atanasova, yapilan erken genel seçimin amacinin GERB partisini siyasetten dislamak oldugunu, buna ragmen partisinin güçlü ve yapici bir muhalefet olacagini söyledi.

Rusya yanlisi Bulgaristan Sosyalist Partisinin lideri Korneliya Ninova, diyalog istemeyen güçlerden olusan yeni parlamentonun sosyal sorunlara önem vermesi gerektigini savundu.

Borisov'a karsi bir yil süren sokak protestolara öncülük eden Demokratik Bulgaristan koalisyonu lideri Hristo Ivanov, ülkenin siyasi krizde oldugunu ifade etti.

Üyelerinin çogunlugunu Türklerin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin lideri Mustafa Karadayi da ülkedeki Türk ve Müslümanlarin Kurban Bayrami'ni kutlayarak, Bulgaristan'i krizden çikaracak bir hükümetin kurulmasi için çaba göstereceklerin dile getirdi.

Karadayi, parlamentoda 29 milletvekili ile 5. siyasi güç konumunda bulunan HÖH'ün yeni parlamentodaki hedeflerini anlatirken sunlari söyledi:

"Biz, sadece iktidarda olmak uguruna iktidara katilmak istemeyiz. Amacimiz, her bir Bulgaristan vatandasinin onurlu bir hayat sürdürebilmesidir. Vatandaslar artik seçimden seçime gitmekten yiprandi. Iktidara gelenler, isine siki sikiya sarilip kaybedecek zamanlari olmadigini simdiden bilmeli."

Konusmalarin ardindan yapilan oylamada ITN milletvekili Iva Miteva parlamento baskanligina seçildi.

- Bulgaristan'da yeni dönem

Bulgaristan'da 4 Nisan'da yapilan olagan parlamento seçiminin ardindan yine 6 siyasi parti ve ittifak, yüzde 4 barajini asarak temsil edilme hakki kazanmisti. Fakat yeni hükümet kurulamamis, Cumhurbaskani Rumen Radev meclisi feshederek, 11 Temmuz için erken seçim karari almisti.

Radev, Stefan Yanev'i geçici hükümetin basbakani olarak görevlendirmisti.

Erken genel seçimi kazanan ITN'nin lideri, popülist sovmen Slavi Trifonov, seçim sonuçlarini beklemeden ve diger siyasi güçlerle müzakere etmeden bir kabine listesi açiklamisti. Trifonov, kendi özel televizyon kanalindan duyurdugu listenin ülkenin siyasi ahlak ve gelenegine göre kurulmadigini anlayinca teklifini geri çekmisti.
Kaynak: AA