Erzurum'da Ilginç Gelenek, Derdi Olan Eline Tas Alip Bu Kayaya Kosuyor

Erzurum’da derdi veya dilegi olanlar, ellerine aldiklari küçük taslari kaya parçasina herhangi bir yapistirici kullanmadan vurarak kayaya sabitlemeye çalisiyorlar. Uzun yillardir devam eden gelenekte inanisa göre taslar eger kayada sabit kalirsa kisinin dilegi kabul oluyor.

Erzurum'da Ilginç Gelenek, Derdi Olan Eline Tas Alip Bu Kayaya Kosuyor
Erzurum’un Aziziye ilçesi Sögütlü Mahallesi’nde kayaya tas yapistirma gelenegi günümüzde halen devam ediyor. Büyük bir derdi veya gerçeklesmesini istedigi bir dilegi olan kisiler, kayanin etrafindaki küçük taslari dilek tutup kayaya vura vura yapistirmaya çalisiyor. Yillardir devam eden gelenek görenleri sasirtiyor. Kayaya vura vura açilan çukurlar ise gelenegin tarihinin çok eskilere dayandigini gösteriyor.

Köy sakinlerinden Izzet Aydin, gelenegin çok eskiye dayandigini ifade ederek, “Dilek dilemek isteyen önce kayanin yanina geliyor. Topladigi tasi kayaya vurarak yapistiriyor. Dilegi kabul olacak kisinin tasi inanisa göre kayaya yapisiyor. Gördügünüz çukurlar tas vura vura oluyor. Ben 70 yasindayim, ben dogdugumdan beri bu gelenek devam ediyor” dedi.

Kaynak: İHA