Kurban Bayraminda Beslenmeye Dikkat

Diyetisyen Seyma Aktas, kurban bayraminda beslenme konusunda uyardi.

Kurban Bayraminda Beslenmeye Dikkat
Bu yil Kurban Bayrami yilin en sicak zamanlarina denk geldigini bunun da özellikle kronik rahatsizliklari olanlar, yaslilar, çocuklar için beslenmeyi daha önemli hale getirdigini belirten Aktas, “Sicak havalarda yagli beslenme kisilerde kolesterolde yükselme kan basincinda artmaya daha çok sebebiyet verebilir. Bu yüzden bayramda saglik problemleri yasamamak için et tüketiminde miktara, pisirme sekline ve yaninda tükettigimiz yiyeceklere dikkat etmeliyiz” dedi.

“Aslinda kirmizi et hem çok iyi bir protein kaynagi hem de demir, çinko, fosfor ve magnezyumdan zengindir” diyen Diyetisyen Seyma Aktas, “Ancak dogru olmayan pisirme yöntemleri bu içerigin azalmasina sebep olabilir . Bu yüzden et tüketiminde en önemli noktalardan biri dogru pisirme yöntemi seçebilmektir. Eti saklama sekli olusabilecek zehirlenmeler açisindan yine dikkat etmemiz gereken baska bir husustur” diye konustu.

Diyetisyen Seyma Aktas, kurban bayraminda dikkat edilmesi gereken noktalari söyle aktardi;

“Kurban kesildikten hemen sonra rigor motris adi verilen ölüm katiligi olusur bu durum hem etin zor pismesine hem de hazimsizlik olmasina neden olur bu yüzden et kesildikten hemen sonra tüketmemeli 24 saat dinlenmesi beklenmelidir. Özellikle mide rahatsizligi olan kisilerin tüketmesi sikayetlerini artirabilir.

Kirmiz et dogranacak tahtalar ile sebze ,meyve yada ekmek dogrananlar ayrilmali temasi engellenmelidir.

Kirmizi etin -2 derecede buzdolabinda bekleme süresi 1-2 hafta kadardir ancak sicakliklari 4 derece olan dolaplarda daha kisa süre bozulmadan muhafaza edilebilirler. Dondurucu da ise -18 derecede daha uzun süre saklanabilir.

Buzlukta saklanan etler buzdolabinin alt kismina alinip yavas çözdürülme saglanmali ve çözdürülen et bakteri olusumunun artmasi nedeniyle tekrar dondurulmamalidir.

Pisirme yöntemi olarak en çok tercih edilmesi istenilen izgara, haslama yada firinda yöntemlerinden biridir. Bunun yaninda Haslama yöntemi; az suda kisik ateste ve kapagi kapali olarak pisirilmeli ve vitamin kaybi engellenmeye çalisilmali, Firinda; düsük isida uzun süre su kaybi önlenerek pisirilmeli, Izgara; atesle birebir temas etmeden 10-15 cm uzaklikta kanserojen olusumu engellenerek pisirilmeli, Kavurma; ekstra yag ilavesi yapilmadan kendi yaginda kisik ateste pisirilmelidir. Kizartma: zaten yagli bir yiyecek olan et kizartma yöntemi ile daha yagli hale geldigi için tercih edilmesi önerilmemektedir.

Sakatat tüketimi özellikle veteriner kontrolünden geçmeyen hayvanlarin sakatatalari tüketilmemeli ve içerisinde su kesesine benzer yapilar varsa da tüketilmemelidir. Ayrica yag orani yüksek oldugu için için kizartma yada kavurma islemi yapilmamali ve kolesterol kalp damar hastaligi olanlar da tercih etmemelidir.

Et içiren ögünler ögle yemeginde tercih edilmeli ve aksam yemeklerinde ise sebze yemekleri tüketmeye özen gösterilmelidir.

Et yemeklerinin yaninda pirinç, bulgur, makarna, asitli içecekler yerine ayran, cacik, yogurt ve salatalar tercih edilmelidir.

Bayram ziyaretlerinde et tüketimi ile midemiz zaten yorulur bununla beraber hamur ve serbetli tatlilar, gazli içecekler yerine meyveli yada sütlü tatlilar ve meyve tercih edilmelidir.”
Kaynak: İHA