Suriyeli Muhalifleri 'Hainlikle' Suçlayan Esed Ülke Topraklarinin Tümüne Hakim Olacaklarini Savundu

Suriye'deki rejimin lideri Bessar Esed, mayista kazandigi açiklanan göstermelik devlet baskanligi seçiminin yemin töreninde, muhalifleri "hainlikle" suçlayarak ülke topraklarinin tümünde hakimiyet saglayacaklarini ileri sürdü.

Halkin en az yaridan fazlasinin sandiga gitme imkaninin bulunmadigi ülkede, mayis sonunda sözde seçimlerden yüzde 95 oy aldigi iddia edilen Esed, ülkenin kuzeybatisindaki Idlib iline saldirilarini sürdürdügü sirada yemin etti.

Uluslararasi kamuoyunun elestirdigi sözde devlet baskanligi seçimini kazandigi açiklanan Esed, Sam'daki baskanlik saraylarindan birinde rejimin milletvekilleri ve kendisini destekleyenlerin önünde yemin ettikten sonra konusma yapti.

Suriye'de rejim ordusunun yüz binlerce sivili katlettigi uluslararasi raporlara yansirken Esed, 10. yilini geride birakan iç savasta "halkin destegiyle zafere ulastiklarini" savundu.

Esed, Suriye'de siyasi çözümü savunan ve rejimin tek tarafli hazirladigi 2012 anayasasina karsi çikan Suriyeli muhalifleri ise "hainlikle" suçladi.

Iç savasta rejimin siddete basvuran taraf olmadigini iddia eden Esed, destekçilerine ekonomik çöküse sürükledigi ülkede yeni dönemde "yolsuzlukla mücadele" sözünü verdi.

Ülke topraklarinin yaklasik yüzde 60'ina hakim olan rejimin lideri Esed, konusmasinda ülkenin diger bölgelerini de ele geçireceklerini ileri sürerek, "Ordumuza inancimiz ve onunla bütünlügümüz güvenligi sagladi. Ordumuz simdi olmasa bile diger bölgeleri de temizleyecektir." ifadesini kullandi.

Esed konusmasinda, iç savasta alikoydugu ve akibetleri hakkinda haber alinamayan yüz binlerce Suriyelinin durumuna deginmedi.

Kaynak: AA