Ekonomiye Iliskin Düzenlemeler Içeren Kanun Teklifi, TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Terörle mücadelenin etkin bir sekilde sürdürülmesi amaciyla gözalti sürelerinin, bazi suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözalti süreleri getirilmesine iliskin hükümlerin uygulamasi, 31 Temmuz 2021'den itibaren 3 yil uzatiliyor Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Meclisi üyeligi ile birlesen görevler arasina devlet üniversitelerindeki ögretim üyeligi de ekleniyor Güvenlik korucularinin aylik ücretleri asgari ücretin altina düsmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczaci olarak çalisanlara, döner sermayeden ek ödeme yapilacak.

AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyan Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin ilk 12 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, güvenlik korucularinin aylik ücretlerinin, asgari ücretin altina düsmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

Dis protez laboratuvarlarinda, dis protez teknisyenleri ve dis protez teknikerlerine ait is ve islemlerde yardimci olmak üzere 31 Aralik 2011 ile 23 Kasim 2015 arasinda Saglik ve Milli Egitim Bakanliklari arasinda düzenlenmis protokol kapsaminda egitim alan kisiler, yardimci personel olarak çalisabilecek.

Kambiyo mevzuati uyarinca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi asamasinda, hem katilimcilarin mali gücünün tespiti hem de piyasaya girislerin kontrolü amaciyla Hazine ve Maliye Bakanligina ücret alma yetkisi verilecek.

Fabrikalarda kullanilan oksijen, azot ve argon ihtiyacini karsilayacak hava ayristirma tesislerinin ormanlik alanlarda kurulabilmesine izin verme yetkisi Tarim ve Orman Bakanliginda olacak.

2020'de meydana gelen depremlerde, binalari zarar gören vatandaslar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptirma yükümlülükleri ile ilgili yapilacak is ve islemlerde, olasi magduriyetlerin giderilerek hak kayiplarinin olmamasi, afetzedelere esit ölçüde yardim eli uzatilabilmesi ve uygulama birligi saglanmasi amaciyla düzenleme yapilacak.

Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczaci olarak çalisanlara, döner sermayeden ek ödeme yapilacak.

Saglik Bakanliginin, götürü bedel üzerinden saglik hizmeti sunmak üzere kamu kurum ve kuruluslari ile protokol yapmasina imkan veren ve süresi sona eren protokol, daimi düzenlemeye dönüstürülecek.

- Üniversitelerin ortak olduklari kooperatiflerde üye hakki kaldiriliyor

Düzenlemeyle Kooperatifler Kanunu'nun, üniversitelerin ortak olduklari kooperatiflerin yönetim kurullarinda üye bulundurabilme haklarini düzenleyen maddesi yürürlükten kaldiriliyor. Böylece kooperatiflerde üniversitelere yönelik bu özel uygulamadan vazgeçilerek üniversiteler dahil her ortagin yönetime seçilme açisindan esit olmasi amaçlaniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Kanunu'nda yapilan degisiklikle Banka Meclisi üyeligi ile birlesen görevler arasina devlet üniversitelerindeki ögretim üyeligi de ekleniyor.

Devlet üniversitelerindeki ögretim üyelerinden Banka Meclisi üyeligine seçilenlere yapilacak ödeme disinda, kadrolarina bagli aylik ve diger ödemeler kapsaminda herhangi bir ad altinda ödeme yapilmayacak.

Imar ve Gecekondu Mevzuatina Aykiri Yapilara Uygulanacak Bazi Islemler ve Imar Kanununun Bir Maddesinin Degistirilmesi Hakkinda Kanunun kapsaminda yapilan uygulamalarda; umumi hizmet alanlari için yapilan her türlü terk ve kesintinin, parselasyon planindaki düzenleme ortaklik payi kesintisinden az olmasi durumunda, önceki terk ve kesintilerin oranini parselasyon planindaki düzenleme ortaklik payi oranina tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklik payi kesintisi yapilabilecek. Yapilan bu kesinti tamamlayici mahiyette olup mükerrer uygulama olarak degerlendirilmeyecek. Ancak toplam kesinti orani her halükarda yüzde 45'i geçemeyecek.

Terörle mücadelenin etkin bir sekilde sürdürülmesi amaciyla gözalti sürelerinin, bazi suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözalti süreleri getirilmesine iliskin hükümlerin uygulamasi, 31 Temmuz 2021'den itibaren 3 yil uzatilacak.

Teklifin 12. maddesinin kabul edilmesinin ardindan Komisyon Baskani Cevdet Yilmaz, toplantiyi, kalan maddelerin müzakereleri için saat 11.00'de toplanmak üzere kapatti.

Kaynak: AA