ABD, Afganistan'daki Rolünden Dolayi Türkiye'ye Minnettar

Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby: 'Havaalaninda güvenligin nasil olacagi konusunda Türklerle hala görüsme halindeyiz, bu çabaya öncülük etmeye istekli olduklari için onlara minnettariz'.

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Kabil Hamid Karzai Havaalani'nin güvenli bir sekilde isletilmesine destek verme konusunda Türkiye'ye minnettar olduklarini söyledi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmeye baslamasiyla birlikte Kabil Hamid Karzai Havaalani'nin korunmasi konusunda gözler Türkiye'ye çevrilmis durumda. Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakani Lloyd Austin arasindaki görüsmeden sonra havaalaninin güvenli bir sekilde isletilmesine iliskin çalismalar devam ediyor.

Günlük basin toplantisinda degerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü Kirby, Kabil havaalaninda halen Amerikan askerlerinin bulundugunu ancak çekilme tamamlandiktan sonra oradaki askerlerinin durumunun degerlendirilecegini belirtti.

Kirby, "Havaalaninda güvenligin nasil olacagi konusunda Türklerle hala görüsme halindeyiz, bu çabaya öncülük etmeye istekli olduklari için onlara minnettariz." diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in geçen hafta yaptigi açiklamalari hatirlatan Kirby, konuya iliskin baska bir soruya, "Türklerle bazi verimli görüsmeler yaptik, Bakan'in meslektasiyla yaptigi görüsmelerin açiklamalarini gördünüz. Aramizda tarif ettiginiz gibi bir tikanma noktasi yok, Türklerle bazi modeller ve bazi gereklilikler üzerine çalisma yapiyoruz." yanitini verdi.

Kirby, Türkiye'nin Kararli Destek Misyonu kapsaminda Hamid Karzai Havaalani'nin güvenligini sagladigini belirterek, "Tüm güçler Afganistan'dan çekilirken, Türklere baska kimlerin yardim edecegi ve bu yardimin ne sekilde yapilacagi konusunda düzenlemeler yapilmasi gerekecek. Su anda devam etmekte oldugumuz görüsmeler de bundan ibaret." degerlendirmesinde bulundu.

Disisleri Bakanliginin günlük basin toplantisinda da Türkiye'nin verecegi destek gündeme gelirken, ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price ise "Geri çekilme ve Afganistan'daki daha genis güvenlik durumuna iliskin, Türkiye'nin yapici rolünü ve ayrica diplomatik sürece destegini kesinlikle memnuniyetle karsiliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA