Bilecik'te Dügün Gelenekleri Damat Ve Sagdiçlara Zor Anlar Yasatiyor

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde dügün geleneklerini sürdüren gençler, kahvehaneye götürdükleri damat ve sagdica zor anlar yasatti.

Ilçedeki dügünlerde "gelin konvoyu bekleme", "gelin çiçegi alma", "gelin serbeti", "cam kirma" ve "zorla yiyecek yedirme" gibi gelenekler sürdürülüyor.

Gelinin yeni evine getirilmesinin ardindan damat ile sagdiç, arkadaslari tarafindan kahvehaneye götürülüyor. Burada damatligi çikarilip önlük giydirilen damat ve sagdica, bahsis paralariyla alinan limon, çikolata, muz, salatalik, biber, patlican, tatli gibi çesitli yiyecekler zorla yediriliyor, üzerlerine soguk su dökülüyor.

Bu gelenekler, Ruhan ve Nuri Kamar çiftinin dügününde de uygulandi. Kahvehanede damat Nuri Kamar ve sagdiç Hüsnü Erdagli'ya birçok yiyecek yediren arkadaslari, damadin dayanamamasi üzerine sakayi kisa kesti.

Damat Nuri Kamar, yaptigi açiklamada, "Bugün, zamaninda ektigimi biçtim. Zamaninda yaptim simdi de bana yaptilar. Bundan sonra evlenecekler düsünsün, mümkünse bu iskenceye gelirken aç gelsinler." dedi.

Sagdiç Hüsnü Erdagli da bir hafta önce kendisinin dügününde de ayni geleneklerin yerine getirildigini anlatti.

Damadin babasi Rami Kamar, iskence gibi olsa da bu tür adetlerin gençler arasinda yasatildigini belirterek, "Güzel oluyor, benim oglum da baskalarina yapmisti. Simdi aynisi ona yapiliyor. Bu mutlu günümüze katilanlara tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.

Damadin arkadaslarindan Emre Kaçal ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde dügünlere izin verilmesiyle gelenekleri yasatmaya devam ettiklerini dile getirerek, "Bunlar, ilçemizde arkadas çevresi olanlara yapiliyor. Eger kendisi daha önceden bu iskencelere katilmissa vay onun haline." diye konustu.

Kaynak: AA