Asirlardir Geleneksel Giyiniyor, El Emegi Kilimler Üretiyorlar

Bu mahallerde yasayan kadinlar yöresel giyinerek, yöresel ürünler dokuyor. Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki 2 mahallede kadinlar, atalarindan kalma kültürü yasatmaya devam ediyor. Kirmizi, mavi, sari, pembe yesil renkteki çiçekli desenlerden olusan kiyafetleri giyerek dokuma ürünler yapan kadinlarin tek endiseleri ise gelir kapisi olan dokuma sanatinin yok olmasi.

Asirlardir Geleneksel Giyiniyor, El Emegi Kilimler Üretiyorlar
Vezirköprü Halk Egitim Merkezi tarafindan Tahtaköprü ve Saridibek Mahallelerinde açilan dokuma kursu yöre insani tarafindan büyük ilgi gördü. Özellikle genç kizlara gelir kapisi olan bu kurslar pandemiden dolayi bir buçuk sene kapali kaldi. Akabinde vakalarin düsmesi ve asilamani etkisiyle kurslar tekrar açilmaya hazirlaniyor. Kadinlarin ise tek endisesi atalarindan günümüze kadar devam eden el emegiyle dokuma ürünleri pazarlamak. Bu konuda belediye ve kamu kuruluslarini çagrida bulunan kadinlar yardim bekliyor.

Disarindan bir vatandas bu mahallere girdiginde, rengarenk desenli kiyafetler giyinmis kadinlarla karsilasiyor. En ufak çocuklarin bile çiçekli desenleri olan kiyafetler giyindigi bu mahalleler görenleri sasirtiyor. Kiyafetler fotograf sanatçilari, gezginler ve arastirmacilarin da ilgisini çekiyor. Minik Emine Ikra ise annesine yardim için gittigi dokuma kursunda ortamin nese kaynagi oluyor.

Mahallerdeki kurslarda satis sikintisi oldugunu belirten Vezirköprü Halk Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Kaya, "Tahtaköprü, Saridibek ve Türkmen Mahallelerinde açmis oldugumuz yöresel kilim dokuma kurslari devam etmektedir. Asirlardir özellikle Saridibek ve Tahtaköprü Mahallerimizde yöresel kilim dokuma yapilmaktadir. Bu kurslarimiz son zamanlarda pahali oldugundan dolayi satis sikintisi çekmekteyiz. Özellikle burada dokunan ürünlerimizin satisi konusunda destek bekliyoruz. Belediyeler ve diger kamu kuruluslari bizlere yardimci olurlarsa çok memnun oluruz" dedi.

Tahtaköprü Mahallesi’nden usta ögretici Sehri Dogan (42), "Halk Egitim Merkezi Müdürümüz bu kursu bizlere açti. Bizim köyümüzü için gençlerimiz için iyi bir sey oldu. Simdi pandemi nedeniyle bir buçuk yildir çalisamadik. Bu kursun devam etmesini ve gençlerimize bu kaybolup gitmis neslin aktarilmasini istiyoruz. Ürünlerimizin degerlenip 3-5 kurus evimize girmesini istiyoruz. Bizim kadinlarimiz günlük yevmiyeyeyse gidemiyor. 3-5 kurus buradan alacagiz. Allah nasip ederse. Burada kilim dokuyoruz. Seccade dokuyoruz. Heybe dokuyoruz. Çanta yapiyoruz. Özel bir desen isteyen olursa yapmaya çalisiyoruz. Kiyafetlerimizi de kendimiz dikeriz. Öyle pazardan alarak hazir giyinmeyiz. Hepimizi ayni böyle kiyafet giyeriz. Degisik degisik giyinmeyiz. Atalarimizdan böyle gördük. Böyle devam ettiriyoruz" diye konustu.

Saridibek Mahallesi’nden usta ögretici Sümeyye Nacar (38), "Asirlardir devam eden kiyafetlerimizle, asirlardir devam eden dokuma isini birakmamak istiyoruz. O yüzden bizde destek istiyoruz. Bu ürünleri satamadigimiz için sikinti çekiyoruz. Giydigimiz kiyafetlerimiz yillardir devam eden kiyafetlerimiz. Daha önceden ebelerimiz, nenelerimizin giyindigi gibi hiç birakmadik bu giyinmeyi" seklinde konustu.

Usta ögretici Sabire Gözel (32) ise çocugunu çekirdekten yetistiriyor. Kültürlerine sahip çiktiklarini dikkat çeken Gözel, "Çocuklarimiza geleneklerimizi ögreterek, giydirerek öyle yetistiriyoruz. Burada torba, kilim gibi yöresel ürünler dokuyoruz. Yöresel giyiniyor, yöresel dokuyoruz. Bu isimizin devam etmesini istiyoruz" açiklamasinda bulundu.

Asirlardir "cicim" dokuma teknigi ile dokunan bu kilimlerin "cografi isaret belgesi" bulunuyor.
Kaynak: İHA