Kars'ta 'FETÖ Ana Davasi'ndaki 16 Sanigin Yargilanmasina Devam Edildi

Kars'ta, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girisimine katildiklari ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldiklari iddia edilen, aralarinda örgütün sözde "sikiyönetim komutani" ve dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay komutani tuggeneral Ali Avci ile ayni komutanligin eski kurmay baskani yarbay Serkan Polat ve eski 2. Tank Tabur komutani yarbay Nihat Uçan'in da bulundugu 16 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Kars 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmada, eski askeri personel olan tutuklu saniklar Nihat Uçan, Haydar Küres, Ferhat Demirci hazir bulundu.

Eski askeri personel olan diger saniklar Ali Avci, Serkan Polat, Eyüp Agbag, Harun Doganay, Osman Atli, Cemal Sudas, Süleyman Koç, Erdinç Serçe, Muslih Ipekliler, Ali Ercan Ormanoglu, Emrah Akça da tutuklu bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla durusmaya katildi.

Sanik avukatlarinin da yer aldigi durusmada daha önce adli kontrol sartiyla serbest birakilan Çetin Aydogan da hazir bulunurken, saglik problemleri nedeniyle adli kontrol sartiyla serbest birakilan Sami Büberci durusmada yer almadi.

Eski komuta destek tabur komutani vekili Ferhat Demirci, yaptigi savunmada, suçlamalari kabul etmedigini belirterek "Göreve vekaleten baktim, sikiyönetimi bilmedigim için emri de dönemin 14. Mekanize piyade tugay komutani tuggeneral Ali Avci'dan aldigim için sorgulamadim. Üzerime atili suçlari kabul etmiyorum, tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Sanik Doganay da 15 Temmuz gecesi Kagizman üs bölgesinde görevde oldugunu öne sürerek, "Örgütle bir baglantim yoktur, ben de FETÖ magduruyum, darbe girisimi öncesinde görevimden uzaklastirilmistim." ifadesini kullandi.

Mahkeme heyeti, saniklarin mevcut durumlarinin devamina karar vererek durusmayi erteledi.

- Dava süreci

Kars 2. Agir Ceza Mahkemesi, davayi 15 Temmuz 2016'daki darbe girisiminden tam bir yil sonra 15 Temmuz 2017'de karara baglayarak saniklardan eski tuggeneral Ali Avci'ya "anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis, eski yarbaylar Serkan Polat ile Nihat Uçan'a ise ayni suçtan agirlastirilmis müebbet hapsin yani sira "kamu malina zarar verme" suçundan da 6 yil hapis cezasi vermisti.

Saniklarin cezalarinda bazi nedenlerle indirim ya da artirim yapan heyet, diger saniklardan Erdinç Serçe, Haydar Küres, Ferhat Demirci, Sami Büberci, Muslih Ipekliler, Ali Ercan Ormanoglu, Çetin Aydogan ve Harun Doganay'a "anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme" suçundan müebbet, Süleyman Koç ve Osman Atli'ya yirmiser yil, Cemal Sudas, Emrah Akça ve Eyüp Agbag'a ise ayni suçtan on sekiz yil dokuzar ay hapis cezasi verilmesini kararlastirmisti.

Davanin temyiz incelemesini yapan Yargitay 16. Ceza Dairesi, tutuksuz saniklardan Ibrahim Erhan Akça hakkinda verilen beraat kararini onamis, diger 16 sanik hakkindaki hükmü bozmustu.

- Iddianameden

Kars Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 130 sayfalik iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girisimine katildiklari belirtilen ve eski askeri personel olan tutuklu saniklardan örgütün sözde "sikiyönetim komutani" ve dönemin 14. Mekanize Piyade Tugayinin komutani tuggeneral Ali Avci, ayni komutanligin eski kurmay baskani yarbay Serkan Polat, tuggeneral Avci'nin eski emir subayi Emrah Akça, eski 2. Tank Taburunun komutani yarbay Nihat Uçan, eski 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanligi topçu tabur komutani Süleyman Koç, eski merkez komutan vekili Haydar Küres, eski 2. Mekanize Piyade Taburunun komutani Harun Doganay ve eski vekili Muslih Ipekliler, eski 1. Mekanize Piyade Taburunun komutani Ali Ercan Ormanoglu, eski harekat ve egitim sube müdürü Erdinç Serçe, eski komuta destek tabur komutani vekili Ferhat Demirci, eski lojistik sube müdür vekili Sami Büberci, eski MEBS sube müdürü Eyüp Agbag, eski harekat merkez amiri Cemal Sudas, eski lojistik destek komutani Çetin Aydogan ve Osman Atli'nin yani sira tutuksuz olan eski personel sube müdürü Ibrahim Erhan Akça, "sanik" sifatiyla yer aliyor.

Iddianamede, dosya kapsamina göre saniklarin isnat edilen suçlari isledikleri kanaatine varildigi kaydedilerek tutuklu saniklar Avci, Polat ve Uçan'in da yer aldigi 16 eski rütbeli askerin "anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldirmaya veya görevini yapmasini engellemeye tesebbüs etme" suçlarindan üçer kez agirlastirilmis müebbet hapisleri isteniyor.

Kaynak: AA