Beyrut'taki Patlamada Ölenlerin Yakinlari, 'Sorguya Karsi Çiktigi' Gerekçesiyle Içisleri Bakani'nin Evine Yürüdü

Lübnan'in baskenti Beyrut'ta 4 Agustos 2020'de meydana gelen patlamada yasamini yitirenlerin yakinlari, emniyet yetkililerinin patlamayla ilgili sorgulanmasina karsi çiktigi gerekçesiyle Içisleri Bakani Muhammed Fehmi'nin evine yürüdü.

Beyrut Limani'ndaki patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlarindan bir grup, ölenlere saygi olarak adaletin tecelli etmesi talebiyle dün baskentte düzenledikleri protestolarini bugün de sürdürdü.

Aksama dogru Sehitler Meydani'nda toplanan ve daha sonra Meclis binasinin önüne yürüyen vatandaslar, sorusturma kapsaminda bazi vekillerin dokunulmazliklarinin kaldirilmamasina slogan atarak tepki gösterdi.

Meclis binasinin önünden Içisleri Bakanligina ve oradan da öfkeyle Içisleri Bakani Fehmi'nin evine ulasan gruptan bazilari, güvenlik görevlilerini asarak bahçeye girmeyi basardi ancak sonra çikarildilar.

Beyrut Limani'ndaki patlamada kaybettikleri yakinlarinin fotograflarini tasiyan eylemciler, "Içisleri Bakani Fehmi'nin, Emniyet Genel Müdürü Abbas Ibrahim'in sorusturma kapsaminda sorgulanmasina izin vermemesini" protesto etti.

Bakan Fehmi'nin görüsmeyi kabul etmesiyle içeri alinan eylemcilerden birkaçi, bakandan, emniyet yetkililerinin sorgulanmasina karsi çikmamasi talebinde bulundu.

Beyrut Limani'ndaki patlamada ölenlerin yakinlari, sorusturmanin tamamlanmasi ve gerçeklerin ortaya çikarilmasi için protestolarini sürdüreceklerini belirttiler.

- Beyrut Limani'ndaki patlama ve sorusturma süreci

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de, patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti. Patlamada yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamayi sorusturan yargiç Fadi Savvan, 10 Aralik'ta Basbakan Hassan Diyab'in yani sira eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil, eski Bayindirlik ve Ulastirma bakanlari Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kisinin yasamini yitirmesine ve yaralanmasina yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamisti.

Basbakan Diyab ve eski bakanlarin "görevi ihmal" ile suçlanmasi, ülkede tartisma konusu olmustu.

Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski Maliye Bakani Halil ve eski Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Zuaytir'in talebi üzerine Beyrut Limani'ndaki patlamanin sorusturulmasi görevini yargiç Savvan'dan almisti.

Temyiz Mahkemesi'nin kararindan 2 gün sonra 20 Subat'ta ise Adalet Bakani Marie-Claude Najm, sorusturmaya yargiç Bitar'i atamisti.

Yargiç Bitar'in göreve gelmesinin ardindan 15 Nisan'da 6 kisi ve 23 Haziran'da 7 kisi olmak üzere, sorusturma kapsaminda gözaltina alinanlarin 13'ü saliverilmisti.

Lübnan yargisi, son olarak da 2 Temmuz'da 3 milletvekilinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için Meclis'ten talepte bulunmus ve bazi emniyet yetkililerin sorgulanacagini açiklamisti.

Kaynak: AA