Afrika'nin Asi Ihtiyaci, Senegal'de Kurulacak Fabrikayla Karsilanacak

200 milyon avro finansman saglanacak fabrikada, Afrika'nin asi ihtiyacinin yüzde 99'u üretilecek.

Senegal, Avrupa Birligi, Dünya Bankasi ve ABD finansmaniyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve diger salgin hastaliklarda kullanilacak asilar için üretim merkezi kuruyor.

Cumhurbaskani Macky Sall, ABD ve Dünya Bankasi temsilcileriyle Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatirim Bankasi ve Avrupa kalkinma finansmani paydaslarinin yer aldigi "Avrupa Takimini" kabul etti.

Cumhurbaskani Sall, taraflarla, baskent Dakar'daki Pasteur Enstitüsü bünyesinde, basta Kovid-19 olmak üzere birçok salgin hastaligin asisinin üretilecegi fabrikanin kurulmasina iliskin protokolü imzaladi.

Fabrikanin insaatina bu yil sonunda baslanmasi ve 2022 sonuna kadar 25 milyon doz asi üretimi planlaniyor.

Yaklasik 200 milyon avro finansman saglanacak projenin taraflari arasinda Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatirim Bankasi, Dünya Bankasi, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika yer aliyor.

- Kitadaki asi ihtiyacinin neredeyse tamamini karsilayacak

Fabrikadaki üretimin, Afrika'daki çesitli hastaliklarda ihtiyaç duyulan asi ihtiyacinin yüzde 99'unu karsilamasi hedefleniyor.

Yaklasik 1,2 milyar kisinin yasadigi Afrika kitasinda kullanilan asilarin yüzde 99'u ithal ediliyor.

Asi ithalatina alternatif olarak hayata geçirilen projede asi maliyetlerinin düsecegi ve asiya ulasimin kolaylasacagi belirtiliyor.

Kitada Kovid-19 salgininin basindan bu yana 5,8 milyon kisi Kovid-19'a yakalandi, hastalik nedeniyle 149 bin kisi yasamini yitirdi.

Kita nüfusunun ancak yüzde 2'sinin asilanabildigi Afrika'da, salginin 3'üncü dalgasinin çok daha yikici olacagindan endise ediliyor.

- Senegal'de vakalar artiyor

Senegal'de de son haftalarda vaka sayilarindaki artis trendi devam ediyor.

Saglik Bakanligi verilerine göre, son 24 saatte 476 kiside virüse rastlanirken, 3 kisi de yasamini yitirdi.

Yaklasik 16 milyonluk ülkede salginin basindan bu yana 45 bin 266 kisi hastaliga yakalandi, 1187 kisi hayatini kaybetti.

Senegal'de 23 Subat'ta baslayan asilama kampanyasinda bugüne kadar 567 bin 908 kisi asi oldu. Ülkede yil sonuna kadar 3 milyon kisinin asilanmasi planlaniyor.

Kaynak: AA