YEKA GES-3 Santrallerinin Kurulumuyla 6 Milyarlik Yatirimin Hayata Geçecegini Duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari Günes Enerjisi Santralleri-3 (YEKA GES-3) ile agirlikli ortalama fiyatin kilovatsaat basina 21,5 kurus oldugunu belirterek, “Santrallerin kurulumuyla birlikte yaklasik 6 milyar liralik bir yatirim da hayata geçmis olacak. Yilda 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle de 600 binden fazla hanenin elektrik ihtiyacini bu kurulacak tesislerden karsilamayi hedefliyoruz“ dedi.

YEKA GES-3 Santrallerinin Kurulumuyla 6 Milyarlik Yatirimin Hayata Geçecegini Duyurdu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Bakanlik binasinda düzenlenen “YEKA GES-3 Sözlesmesi" imza törenine katildi.

YEKA GES-3 yarismalarina katilan firmalari temsilen en düsük teklifi veren 3 firmanin yetkilerinin de katildigi törende konusan Dönmez, bugüne kadar 2 günes ve 2 rüzgar YEKA yarismasini basariyla tamamladiklarini hatirlatarak, Türkiye’de YEKA’larla ilk defa kaynagin ve teknolojinin birbirine entegre oldugu bir süreci hayata geçirdiklerini söyledi.

Ilk iki rüzgar ve günes YEKA’larinin büyük parçali yarismalar oldugunu animsatan Dönmez, “Bu zamana kadar enerji denilince akla hep büyük tesisler, dev yatirimlar geliyordu. Ancak lisanssiz üretim ve YEKA GES-3 yarismalariyla bu anlayisi bir yerde degistirmis olduk. Sektörde yeni yatirimci profili ve yatirim kültürü olusmasini da saglamis olduk” dedi.

YEKA GES-3’lerde Türkiye’nin farkli sehirlerinden 700’den fazla katilimcinin yarismaya basvurdugunu dile getiren Dönmez, bu durumun yenilenebilir enerji yatirimlarinin Türkiye’nin geneline yayilmasi konusunda önemli bir kazanim oldugunu kaydetti.



“SANTRALLERIN KURULUMUYLA BIRLIKTE YAKLASIK 6 MILYAR LIRALIK BIR YATIRIM DA HAYATA GEÇMIS OLACAK”

YEKA GES-3 sonunda agirlikli ortalama fiyatin kilovatsaat basina 21,5 kurus oldugunu ifade eden Dönmez, sunlari söyledi:

“Santrallerin kurulumuyla birlikte yaklasik 6 milyar liralik bir yatirim da hayata geçmis olacak. Yilda 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle de 600 binden fazla hanenin elektrik ihtiyacini bu kurulacak tesislerden karsilamayi hedefliyoruz.”

YEKA-GES 3 yarismalarinin birçok ilki bünyesinde barindirdigini belirten Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji sektöründe Türk lirasi bazinda belirlenen tavan fiyati üzerinden eksiltme usulüyle yapilan ilk yarisma oldugunu aktardi.

SANTRALLERDE “MADE IN TÜRKIYE” ETIKETLI INVERTÖR VE YERLI ÜRETIM FOTOVOLTAIK MODÜLLER KULLANILACAK

Yarisma kazananlarinin kuracagi santrallerde ilk defa “Made In Türkiye” etiketli invertör kullanilacagina dikkati çeken Bakan Dönmez, “Blue wafer’in islenmesiyle üretilecek yerli hücreleri ihtiva eden en az yüzde 70 yerlilik oranina sahip yerli üretim fotovoltaik modüller kullanilacak” dedi.



YEKA RES-3 IÇIN BASVURU TARIHI 12 EKIM OLARAK BELIRLENDI

YEKA GES-3’ün tamamlanmasinin ardindan yeni bir YEKA daha oldugunu duyuran Bakan Dönmez, söyle devam etti:

“YEKA RES-3 yarismamizi da insallah bu yilin son çeyreginde yapmayi planliyoruz. Basvuru tarihini 12 Ekim olarak belirledik. Sirketlerimize bu günü ajandalarina not etmelerini önemle rica ediyorum. YEKA RES-3’ü de yerli türbin kullanimi kosuluyla gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Eminim ki YEKA GES-3’e gösterilen yogun ilgi ve alaka rüzgar YEKA’miz için de gösterilecektir.”

“ÇOK KISA BIR ZAMAN DILIMI IÇERISINDE TÜRKIYE’YI YENILENEBILIR ENERJIDE ÜST SIRALARA TASIMIS OLDUK”

Türkiye’de ciddi bir yenilebilir enerji yatirim kültürünün olusmaya basladigini dile getiren Bakan Dönmez, “Günes enerjisine baslayali çok zamanimiz olmadi. 7 yil gibi bir süre önce bu yatirimlara basladik. Rüzgara baslayali yaklasik 20 yil oldu ama sektörümüz öylesine dinamik ve yatirim istahi öylesine kuvvetli ki çok kisa bir zaman dilimi içerisinde Türkiye’yi yenilenebilir enerjide üst siralara tasimis olduk” diye konustu.

Bakan Dönmez, ipi gögüsleyen bütün sirketlere ilgilerinden dolayi tesekkür ederek, bu projelerin en kisa sürede hayata geçmesini arzu ettigini söyledi.



“ARTIK TÜRKIYE’NIN GÜNESINI ENERJIYE DÖNÜSTÜRME VAKTI GELDI”

Bakan Dönmez, artik sahaya inme vaktinin geldigini belirterek, “Artik Türkiye’nin günesini enerjiye dönüstürme vakti geldi. Bütün firmalarimiza simdiden kolayliklar ve basarilar diliyorum” ifadelerini kullandi.

Bakan Dönmez, konusmasinin ardindan YEKA GES-3’e katilan tüm firmalari temsilen en düsük teklifi veren 3 firmaya sözlesmelerini takdim etti. YEKA GES-3’te 15 megavatlik Osmaniye-2 baglanti bölgesi için kilovatsaat basina 18,2 kurusluk teklif ile birinci olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.S., Usak-2 baglanti bölgesi için kilovatsaat basina 18,5 kurusluk teklif ile ikinci olan KON-TEK Kontrol Teknolojileri ve Otomasyon Sanayi Ticaret A.S. ve Mardin-3 baglanti bölgesi için kilovatsaat basina 18,5 kurusluk teklif ile üçüncü olan Özdem Turizm ve Ticaret Sanayi A.S. firmalarini temsilen hazir bulunan yetkililer Bakan Dönmez’in elinden sözlesmelerini aldi.

Kaynak: İHA