Küçük Hanimlar Küçük Beyler Uluslararasi Çocuk Tiyatrolari Festivali 'Yunus Diye' Oyunuyla Perdelerini Açti

Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Ipek Atagün Gezener: 'Yunus Diye oyunumuz kamyon tiyatrosuyla Iç Anadolu Bölgesi'ni gezecek. Onun disinda kendi sezon açilisimizda, kendi kapali salonlarimizda oynatmaya devam edecegiz' Oyununun yönetmeni Caner Kadir Gezener: Bizim kafamizda canlanan Yunus'u çocuklara anlatmak çok zordur. O yüzden Yunus'umuzu biraz bu güne getirdik' Oyunun yazari Erdal Ozan Metin: 'Çagin ruhunu anlayarak çocuklarimiza bizim için gerçekten çok degerli olan Yunus Emre'yi dogru ve iyi bir yerden anlatabilmek için elimizden geleni yaptik'

"Küçük Hanimlar Küçük Beyler Uluslararasi Çocuk Tiyatrolari Festivali" dünya prömiyerini gerçeklestiren "Yunus Diye" oyunuyla perdelerini açti.

Devlet Tiyatrolari Macunköy Yerleskesi'ne kurulan Açikhava Sahnesi'nde gösterimi yapilan oyun öncesi, Devlet Tiyatrolari oyunculari ekibi tarafindan çocuklara, "maske, mesafe ve temizlik" temalarini anlatan performans sergilendi.

Oyun öncesi AA muhabirine açiklamalarda bulunan Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Ipek Atagün Gezener, halk ozanlarini çocuk oyunlarina dönüstürmenin Devlet Tiyatrolarinin sorumlulugu oldugunu ve bugün bunu gerçeklestirmenin gururu içerisinde olduklarini söyledi.

Yunus Emre gibi bir degeri ilk defa minikler için oyunlastirmis olmanin mutlulugunu yasadiklarini ifade eden Gezener, "Yunus Diye oyunumuz kamyon tiyatrosuyla Iç Anadolu Bölgesi'ni gezecek. Onun disinda kendi sezon açilisimizda, kendi kapali salonlarimizda oynatmaya devam edecegiz. Sezon boyunca oynamaya ve kamyon tiyatrosuyla gezmeye devam edecek." dedi.

"Küçük Hanimlar Küçük Beyler Uluslararasi Çocuk Tiyatrolari Festivali"nin artik "markalasmis uluslararasi bir festival" oldugunu söyleyen Gezener, Kovid-19 nedeniyle uygulanan kisitlamalarin ardindan açilisi çocuklarla yapmanin, çocuklarin sanatla sosyallesmelerinin keyif verici oldugunu belirtti.

Gezener, Ankara Devlet Tiyatrosunun "Yunus Diye" açilisi yapilan festivalde 10 Temmuz'a kadar Italya'dan "Rosa", Yunanistan'dan "Müzigin Telleri", Bulgaristan'dan "Çuk ve Puk", Ispanya'dan "Noktali Virgül" ve Trabzon Devlet Tiyatrosundan "Oz Büyücüsü" adli oyunlarin sergilenecegini bildirdi.

- "Bu zamanda Yunus nasil olurdu acaba"

Oyununun yönetmeni Caner Kadir Gezener de bu yilin Yunus Emre Yili ilan edilmesiyle senelerdir düsündügü Yunus Emre'yi çocuklara anlatma hayalini gerçeklestirme firsati buldugunu anlatti.

Yunus Emre'nin zamaninin çok iyi bir ozani, sairi ve ayni zamanda bir dervisi oldugunu ifade eden Gezener, "Bu zamanda Yunus nasil olurdu acaba diye yola çiktik. Çocuklara biraz daha farkli bir Yunus göstermek için yola çiktik. Tabi ki bizim kafamizda canlanan Yunus'u çocuklara anlatmak çok zordur. O yüzden Yunus'umuzu biraz bu güne getirdik." seklinde konustu.

- "Çagin dönüsümü her zaman çocuklarda gözlemlenir"

Oyunun yazari Erdal Ozan Metin de çagin dönüsümünün her zaman çocuklarda gözlemlendigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Büyükler olarak biz kendimizi kandirabiliyoruz ama çocuklarin o safliginda çagin dönüsümü her zaman görülür. Biz de bu çocuk oyununu ortaya koyarken pedagojik düsünerek, çagin ruhunu anlayarak çocuklarimiza bizim için gerçekten çok degerli olan Yunus Emre'yi dogru ve iyi bir yerden anlatabilmek için elimizden geleni yaptik."

- Oyun

Zaman zaman açik hava sahnesini dolduran çocuklarin kahkahalarinin yükseldigi oyun sirasinda aileler de çocuklarinin yaninda "sanatla normallesmenin" keyfini çikardi.

Oyun, isimsiz bir çocugun su bulmak için çiktigi yolculukta karsilastigi "Kus" ve "Güzelce" ile sezgiyi ve arkadasligi, aslinda adinin da "Yunus" oldugunu ögrenmesiyle kendisini bulmasini anlatiyor.

Kaynak: AA