Hobi Olarak Basladigi Müzik Aleti Yapiminda Usta Oldu

Emekli olduktan sonra köy evinin altindaki 11 metrekarelik yeri atölyeye dönüstüren, hobi olarak basladigi müzik aleti yapiminda basarili olan Rizeli Lokman Bekar, baglama, keman kemençe, tulum üretiyor Lokman Bekar: 'Türkiye'de degisik illerden ariyorlar. Buraya gelip bakanlar oluyor. 'Nasil basardin? Bir sesini dinleyelim. Sen bu isi çözdün. Yapiyorsun.' diyorlar. Ben de begenilince daha çok azmettim. Hobi olarak basladim, devam ediyoruz. Resme bakarak ayni seyi üretiyorum. Ölçülü yapiyorum. Internet üzerinde ölçüleri var'

MUHITTIN SANDIKÇI - Rize'nin Pazar ilçesinde yasayan emekli Lokman Bekar, internetten izledigi videolar ve aldigi bilgilerle hobi olarak basladigi müzik aleti yapiminda basarili oldu.

Ilçenin Akmescit köyünde yasayan 57 yasindaki üç çocuk babasi Bekar, mevsimlik olarak çalistigi ÇAYKUR'dan üç yil önce emekli oldu.

Bekar, emekli olduktan sonra köy evinin altindaki 11 metrekarelik alani atölyeye çevirdi.

Bir süre sonra internetten videolar izleyip, kopyasini çikardigi resimlere bakarak baglama ve kemençe yapmayi basaran Bekar, 20 santimden 1,5 metre uzunluga kadar kemençe yapar hale geldi.

Atölyede kendini gelistirmeye devam eden Bekar, baglama ve kemençenin yaninda internetten yapimina iliskin videolar izleyerek elektro baglama, elektro kemençe, keman ve tulum için nav üretmeyi de basardi.

Ürettigi bütün müzik aletlerine ses vermeyi basaran Bekar, dügünlerde saz çaliyor, kemençecinin olmadigi günlerde ise kemençeyi eline alarak ortami renklendiriyor.

Bekar, AA muhabirine, yaklasik 12 yil önce kemençeye merak duymaya basladigini, emekli olduktan sonra evinin altinda 11 metrekarelik alani atölyeye çevirdikten sonra baglama ve kemençe gibi müzik aletlerinin yapimini ögrendigini belirtti.

Müzik aletlerini ölçülü sekilde yapmaya çalistigini vurgulayan Bekar, "Ufak tefek hatalarimiz oluyor. Zaman zaman bozuyoruz, düzeltiyoruz." dedi.

Hobi olarak yaptigi bir isin bu noktaya gelecegini kendisinin de düsünemedigini aktaran Bekar, sunlari kaydetti:

"Geçen Almanya'dan arkadaslarimiz gelmisti. Buradan Almanya'ya yaptigimiz kemençelerden götürdü. Türkiye'de degisik illerden ariyorlar. Buraya gelip bakanlar oluyor. 'Nasil basardin? Bir sesini dinleyelim. Sen bu isi çözdün. Yapiyorsun.' diyorlar. Ben de begenilince daha çok azmettim. Hobi olarak basladim, devam ediyoruz. Resme bakarak ayni seyi üretiyorum. Ölçülü yapiyorum. Internet üzerinde ölçüleri var. Agaç ne olursa olsun kizilagaç, çam agaci her türlü agaçtan kemençe yaparim. Önemli olan kapak. Her türlü agaçtan yaptim. Kapak çok degerli. Borçka Artvin ladin agaci kapagi çok güzel ses veriyor."

Müzik aletinin her türlüsünü yapmaya çalistigini dile getiren Bekar, "Kemençe yaptiktan sonra tulum navi yaptim. Hazir tulum var elimizde. Ardindan saz yaptim, kisa baglama, uzun baglama. Daha sonra elektro baglamaya bakarak semasini çizerek ölçülü yaptim. Daha sonra keman yapmayi denedim ve basardim. Kemani dügün programina götürdük ve çaldik. Çok güzel ses verdi. Ikili sazlarimiz var. Elektro kemençe, ufak curalar olsun yapiyorum. Hobi olarak yapmaya basladigim bir isi basardigim için mutluyum." ifadelerini kullandi.

Saz çalmaya çok sevdigini vurgulayan Bekar, söyle konustu:

"Kemençeyi o kadar iyi çalamiyorum. Ileride daha iyi yapacagimi düsünüyorum. Keman yaptim ama çalamiyorum. Alismadigim için yapamiyorum. Tutus teknigi beni zorluyor ama deniyorum. Ileride çalacagima inaniyorum. Saz, kemençe çalmak için hiç kursa gitmedim. Ezber usulü ögrendim. Ufak tefek hatalarimiz oluyor ama ölçülü notaya uygun yapmaya çalisiyorum."
Kaynak: AA